Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Vanhojen autojen paraatilla on välivuosi

  • Karjalainen
Joensuun vappupäivän perinteisiin vuodesta 1979 kuulunutta vanhojen autojen kulkuetta ei tänä vuonna järjestetä. Kulkue on ollut erittäin suosittu vapputapahtuma. Vanhat autot ovat vetäneet kaupungin keskustaan, torin ympärille ja lähikaduille viime vuosina tuhatmäärin yleisöä. Vappuväkeä on tullut paraatia katsomaan myös muualta maakunnasta, samoin itse autojakin.

Tänä vuonna kulkuetta ei järjestetä, mikä tulee yleisölle yllätyksenä. Toivottavasti tämä kerta jää välivuodeksi ja ensi vuonna vanhat autot nähdään jälleen kaupungin keskustaa kiertämässä. Ensi vuonna tulee 40 vuotta tärkeän vappuperinteen aloittamisesta. Sitä on syytä juhlistaa, kuten muutenkin Joensuun toria ja keskustaa, jonka pitäisi olla paljon valmiimpi kuin nyt.

Toki vanhoihin autoihin pääsee tutustumaan myös tänään kello 10-12 Joensuun raviradalla, minne Pohjois-Karjalan Automobiilikerho kokoaa edustavan näyttelyn.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Automobiilikerholla on aivan ymmärrettävä perustelu, miksi paraati nyt peruttiin. Torilla ja Joensuun ydinkeskustassa on käynnissä poikkeuksellisen runsaasti rakentamista ja liikennejärjestelyjä. Ne tekevät liikkumisesta hankalaa sekä kulkueelle että yleisölle ja hankaloittavat paraatin seuraamista, kun torin lähelle eivät pääse autot eivätkä yleisökään.

Myös paraatin paisuminen tekee liikkumisesta ja keskustan muun liikenteen sujumisesta hetkeksi hankalaa. Paraatissa on ollut parhaimmillaan jopa 180 vanhaa autoa. Kilometrin mittaiseksi venyvän autoletkan ja yleisön turvallisesta liikkumisesta huolehtiminen ei ole helppoa. Jono lyhenisi, jos paraatissa esiteltäisiin vain todella vanhoja autoja, sillä niitäkin riittää.