Maanantai, 12.11.2018 
Virpi
Pääkirjoitus

Lisätuki lisäisi bussilla matkustusta Joensuussa

  • Karjalainen
Suurten kaupunkien vertailussa Joensuussa on kalleimmat bussiliput. Näin on ollut jo vuosia (Karjalainen, 28.4.).

Uutissuomalaisen tekemän selvityksen mukaan halvimmat, kolmen euron kertaliput ovat Jyväskylässä, Tampereella ja Turussa. Joensuussa kertalippu maksaa 3,80 euroa. Vielä räikeämpi ero on kuukausilipuissa: Kouvolassa halvimmat, 44 euroa, ja Joensuussa kalleimmat, 66 euroa.

Kouvola on kaupunkirakenteeltaan ja asukasmäärältään hyvä vertailukohde Joensuulle. Joensuu voisi ottaa esimerkkiä. Kouvolassa aiotaan kokeilla täysin maksutonta bussiliikennettä lähivuosina. Lisäksi kaupunki on kirjannut viralliseksi tavoitteekseen, että Kouvolan asukkaat voisivat matkustaa busseilla ilmaiseksi kaupungin sisällä viimeistään vuonna 2030.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perusteena ilmaisuudelle on valtava imagohyöty ja ympäristöhaittojen pieneneminen, kun henkilöautoilla ajo vähenee ja bussien käyttö lisääntyy.

Joensuu haluaa profiloitua pyöräilykaupunkina. Rinnalle on nostettava rohkeasti toinen tavoite: Suomen halvimmat bussiliput.

Käytännössä sen toteuttaminen vaatisi, että kaupungin pitää lisätä tukeaan paikallisliikenteelle. Myös valtio maksaa tukea, mutta sieltä lisätukea tuskin saadaan. Karkeasti ottaen lipun todellisesta hinnasta asiakas maksaa noin puolet, ja puolet on julkista tukea.

Joukkoliikenteen järjestäminen ei ole kunnille lakisääteinen velvoite, joten se selittää kuntien haluttomuutta lisätä tukea. Kuitenkin lopulta kyse on poliittisesta tahdosta.

Juhlapuheiden lisäksi Joensuu on myös tehnyt paljon henkilöautoilun ja pyöräilyn olosuhteiden parantamiseksi. Nyt samaa soisi bussiliikenteen edistämiselle, jos sitä aidosti ja oikeasti halutaan.

Asiakkaan kannalta tärkein valintatekijä oman auton ja bussin välillä on bussilipun hinta sekä aikataulujen sopiminen omiin menotarpeisiin. Tärkeää on myös aikataulutietojen helppo löytäminen silloin, kun on tarve. Nyt aikataulut eivät ole helposti saatavilla.

Bussilipun hinnoittelun vaikutuksesta on saatu hyviä tuloksia. Joensuussa on parina vuonna ollut pitkiä matkalippujen ale-kampanjoita. Niiden myötä bussilla kulkeminen alkoi lisääntyä. Viime vuonna Joensuun joukkoliikenteessä tehtyjen matkojen määrän kasvu oli viidenneksi suurinta koko Suomessa.