Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Politiikan perinteinen jakolinja on jälleen vahvistumassa

  • Karjalainen
Kolea ja kostea vappusää ei viilentänyt vappupuhujien tunteita, vaan oppositiopuolueet ja ammattiyhdistysliike antoivat hallituksen kuulla kunniansa. Hallituspuolueiden vappupuhujat ylpeilivät hallituksen saavutuksista, ja hallituksen johtotroikasta sinisten puheenjohtaja Sampo Terho varoitteli sosialismista.

Eduskuntavaalien läheisyys sekä perinteinen vasemmiston ja oikeiston välinen jakolinja nykyisessä hallitus-oppositioasetelmassa näkyivät vappupuheiden kiihkeytenä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne syytti hallitusta eriarvoisuuden lisäämisestä sekä lupasi puolueensa peruvan aktiivimallin leikkaukset ja korottavan pienimpiä eläkkeitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.) ilmoitti nykyisen hallituspohjan tarkoituksella haperruttavan sopimusyhteiskuntaa, ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuvaili hallituksen ohjelmaa ennätyksellisen nais- ja tasa-arvovihamieliseksi.

Myös sote- ja maakuntauudistus sai opposition tuomion. Joensuulaiskansanedustaja Riitta Myller (sd.) kuvasi sitä hallituksen suurimmaksi puhallukseksi.

Hallituksen aikeet muuttaa työlainsäädäntöä helpottamalla määräaikaisten työsopimusten solmimista sekä alentamalla irtisanomiskynnystä tulevat entisestään jyrkentämään porvarihallituksen ja opposition vasemmistopuolueiden välistä vastakkainasettelua. Vappupuheista kävi ilmi, että hallituspuolueet saavat eduskuntavaalikamppailuun vastaansa yhtenäisen vasemmiston ja ay-liikkeen rintaman.

Tässä asetelmassa perussuomalaisten ja pienimpien oppositiopuolueiden on vaikea saada ääntään kuuluviin.