Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Luottamuksen paluu on pitkän polun päässä

  • Karjalainen

Kolme korkeaa poliisiviranomaista saa syytteet tietolähdetoiminnan valvonnan laiminlyönnistä. Valtakunnansyyttäjän tekemä päätös on tärkeä askel, kun yritetään palauttaa suomalaisten luottamusta poliisiin ja oikeuslaitokseen.

Vielä nyt luottamuksen paluu on pitkän polun päässä. Siksi on välttämätöntä perata tämä tapaus perin pohjin, vaikka tapahtumista on mennyt vuosia ja lopullisten oikeuspäätösten saaminen kestää kauan.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen syyttää virkavelvollisuuden rikkomisesta entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa, entistä Helsingin poliisikomentajaa Jukka Riikosta ja nykyistä Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Lasse Aapiota. Kaikki kolme kiistävät syytteet. Sisäministeriö ratkaisee perjantaina, voiko Aapio jatkaa virassaan. Paatero ja Riikonen ovat nykyään eläkkeellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syytteet liittyvät Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikostapausten selvittelyyn. Huumepoliisien epäillään laiminlyöneen velvollisuutta kirjata ja rekisteröidä tietolähteensä. Paatero, Riikonen ja Riikosen sijaisena toiminut Aapio eivät syyttäjän mukaan esimiehinä valvoneet, että tietolähdetoimintaa hoidetaan vaaditulla tavalla. Näin he vaaransivat sekä poliisien että tietolähteinä toimivien henkilöiden turvallisuutta.

Kyse on suomalaisten luottamuksesta ja poliisitoiminnan uskottavuudesta. Nykyisen poliisiylijohtajan Seppo Nevalaisen mukaan Aarnion tapaus kaikkine kiemuroineen on Suomen poliiseille historian vakavin paikka.

Alkuvuodesta edellinen valtakunnansyyttäjä sai potkut virkarikkeen takia. Luottamusta on horjuttanut myös se, että epäilyt korruption lisääntymisestä Suomessa ovat vahvistuneet.