Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Kokoomuksessa sahataan nyt omaa oksaa

  • Karjalainen
Kokoomuksen eduskuntaryhmässä virinnyt kapina hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan on ainakin toistaiseksi rajoittunut vain kansanedustaja Elina Lepomäen ilmoitukseen vastustaa asiaan liittyviä lakiesityksiä eduskunnassa, mutta se yhdessä kansanedustaja Harry Harkimon puolueesta eroamisen sekä Helsingin pormestarin ja samalla kokoomuksen vahvan vaikuttajan Jan Vapaavuoren tiukan vastahangan kanssa on haurastuttamassa Petteri Orpon asemaa kokoomuksen puheenjohtajana.

Muutaman pääkaupunkiseutulaisen äänekkään kellokkaan kritiikki kokoomuksen puheenjohtajaa kohtaan ei tavanomaisesti nakertaisi puolueen kannatusta, sillä se ei ole suinkaan ainutlaatuista kokoomuksessa vaan pikemminkin osa puolueen vaalitaktiikkaa.

Kokoomus voi tällä tavoin ajamalla kaksilla rattailla uskotella äänestäjilleen, että samanaikaisesti se kantaa vastuutaan koko maasta tai joutuu tekemään hallituksessa vaikeita kompromisseja ottaen itselleen erävoittoja muissa asioissa - mutta että juuri tämä sen vahvoille kannatusalueille vaikeasti nieltävä asia on sille erityisen vastenmielinen eikä se sitä tahtoisi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilanne ei kuitenkaan ole nyt tavanomainen, sillä hallituspuolueiden sote-enemmistö on kutistunut vain muutamaan kansanedustajaan ja hallitus on aidosti vaarassa kaatua tähän kysymykseen.

Se yhtäältä yllyttää uudistusta vastustavia suurten kaupunkien kokoomuslaisia puolueen sisäiseen kapinaan mutta nakertaa yhtä lailla puolueen kannatusta maakunnissa, joissa kokoomusta kannattaneet katsovat Orpon otteen puoluejohtajana kirpoavan ja puolueen taantuvan suurten kaupunkien etua ajavaksi puolueeksi.

Tähän viittaa Ylen (3.5.) tuore puoluekannatusarvio, jossa erityisesti kokoomus on menettänyt edellisestä vastaavasta mittauksesta kannatustaan eikä virhemarginaali huomioiden ole enää välttämättä suurin puolue vaan jää jo SDP:n taakse.

Kokoomuksessa sahataan nyt omaa oksaa. Mikäli Orpo ei saa pidettyä joukkuettaan yhtenäisenä, puolueen kannattajat karkaavat, maakuntauudistus tulee joka tapauksessa sekä sote-uudistus kaavailtua vähemmällä valinnanvapaudella, SDP nousee hallitukseen ja kokoomus itse joutuu oppositioon.