Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Suomen seurattava Ruotsin lain esimerkkiä

  • Karjalainen
Paine kasvaa Suomen rikoslain muuttamiseksi. Rikosoikeuden asiantuntijat ovat sitä mieltä, että sukupuoliyhdyntä lapsen kanssa täytyy määritellä laissa automaattisesti raiskaukseksi. Nyt niin ei ole (Karjalainen, 4.5.).

Painetta kasvattaa myös suomalaisten suhtautuminen. Viimeksi mieliä on kuohuttanut voimakkaasti Korkeimman oikeuden (KKO) lopullinen linjaus, jonka mukaan sukupuoliyhteys 10-vuotiaan kanssa ei ollut raiskaus. Tapaus sattui Pirkanmaalla syksyllä 2016. Syytetty sai kolmen vuoden vankeustuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Turun hovioikeuden mukaan kyseessä ei ollut raiskaus, koska ei voitu todistaa, että lapsi vastusti yhdyntää. KKO piti voimassa hovioikeuden päätöksen.

Linjaus sotii suomalaista oikeuskäsitystä vastaan ja rapauttaa luottamusta oikeusvaltion tasa-arvoiseen toimintaan. Tapaus ja sen lopputulema on räikeä esimerkki siitä, kuinka lapsen etu tulee sivuutetuksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samoin tällaiset tapaukset osaltaan lietsovat suomalaisissa vastenmielistä suhtautumista maahanmuuttajiin. Siitä on merkkejä tässäkin tapauksessa, eikä niitä voi vähätellä.

Inhimilliseltä kannalta on selvää, että alaikäinen lapsi ei pysty antamaan suostumasta sukupuoliyhdyntään tai ilmaisemaan vastustavansa sitä, eikä tietysti lapsilta sellaista voida edellyttääkään.

Toinen lähtökohta on yhtä tärkeä. Lain täytyy suojella lapsia aina parhaalla mahdollisella tavalla.

Yksi ratkaisu on ottaa mallia Ruotsista. Siellä tulee kesällä voimaan laki, jonka mukaan seksi ilman molempien suostumasta on aina laitonta. Tähän suuntaan täytyy Suomessakin mennä.

Nykylain mukaan yhdyntä ilman väkivallan uhkaakin on raiskaus, jos uhri on avuttomassa tilassa. Avuttomuus tarkoittaa esimerkiksi humalassa olemista tai nukkumista, mutta uhrin nuori ikä ei ole avuttomuuden määritelmässä.

Ikärajan määrittäminen sille, milloin yhdyntä lapsen kanssa on aina raiskaus, ei ole niin tärkeää kuin periaate siitä, että aina on oltava molemminpuolinen suostumus. Koska lapset kehittyvät yksilöllisesti eri tahtia, on tarkan ikärajan määrittäminen lakitekstiin vaikeaa perustuslainkin näkökulmasta. Lakiin voitaisiin lisätä myös määritelmä lapsen raiskauksesta, kuten on tehty monessa maassa.