Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Punavihreä blokki ei näytä todennäköiseltä

  • Karjalainen
Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) esitti vappupuheessaan punavihreää blokkia, siis SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton yhteenliittymää, joka menisi eduskuntavaaleihin yhdessä ja yhteisiin tavoitteisiin sitoutuen. Näin ne olisivat myös, vaikka eivät enemmistönä vielä olisikaan, joka tapauksessa hallitusneuvotteluja johtava blokki, jota porvaririntama ei pääse hajottamaan.

Ajatus ei ole uusi, eikä eritoten Tuomiojan ehdottamana. Entinen ulkoministeri on aiemminkin ehdottanut tämänkaltaista liittoutumista, lähinnä Ruotsin porvaripuolueiden malliin, mutta se ei ole toistaiseksi saanut vastakaikua edes Tuomiojan omasta puolueesta, ja tälläkin kertaa tämä esitys tunnutaan vaiettavan kuoliaaksi.

Äänestäjien kuluttajansuojan kannalta tällainen puolueiden liittoutuminen ja sitoutuminen yhteisiin ohjelmiin ennen vaaleja olisi jossakin määrin kannatettava ajatus. Nythän puolueet voivat ennen vaaleja luvata kuunkin taivaalta - ja niin ne likimain lupaavatkin - kun vaalien jälkeen koottavan hallituksen ohjelma ei sisällä tätä vaatimattomampiakaan taivaankappaleita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monipuoluejärjestelmässämme kootun monipuoluehallituksen ohjelma on puolueiden erilaisista tavoitteista sommiteltu kompromissi ja jotakin aivan muuta kuin yhdenkään puolueen vaalitavoitteet. Ennemminkin puolueet keskittyvät niissä tyrmäämään toistensa ehdottomia vaalitavoitteita kuin edistämään niitä, jottei yksikään hallituspuolue voisi esiintyä tältä osin ehdottomana voittajana.

Tuomiojan ehdotus ei kuitenkaan ole realistinen, monestakaan syystä. Ensinnäkin Suomen vaalijärjestelmä on puolue- ja henkilövaalin yhdistelmä, eikä puoluevalinta ole kaikille äänestäjille keskeisin.

Toinen ja edellistä vankempi syy on se, että puolueilla ei ole tällaiseen liittoutumiseen tahtoa. Tuskinpa etenkään vihreät haluavat sitoutua hallitusyhteistyöhön vain vasemmistopuolueiden kanssa, kun puolueessa on halua asemoida se aivan muilla tavoin kuin perinteisellä oikeisto-vasemmisto-akselilla, eikä porvaripuolueistakaan ole edes kuviteltavissa tällaista liittoa esimerkiksi keskustan ja kokoomuksen välisenä.

Mahdollisuus sivuuttaa suurin puolue kokonaan hallitusta koottaessa - mitä Tuomioja siis myös ehdottaa - on taas yksinomaan tuomittava ajatus.