Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Jutustelun ilmapiiri on Joensuun vetovoimatekijä

  • Karjalainen
Iloiselle höpöttelylle on saatu taas uutta katetta. Joensuussa asumisen yksi vetovoimatekijä on tuttavallinen jutustelun ilmapiiri, ilmenee Suomen Asuntomessujen ja Kuntaliiton teettämästä asukasbarometrista.

Tutkimuksessa kysyttiin, mistä oman paikkakunnan asukkaat ovat ylpeitä. Vastauksissa oli paljon samaa mutta myös eroja. Helsinkiläisille ja turkulaisille on tärkeää kaupunkikulttuuri. Tamperelaiset ovat ylpeitä maineestaan Suomen halutuimpana asuinpaikkana. Jyväskylässä korostuu luonne opiskelijakaupunkina. Lahtelaisille ja kouvolalaisille on tärkeää sijainti ja sen myötä hyvä hinta-laatu-suhde ja että on lyhyt matka minne tahansa.

Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta on sitä mieltä, että juuri omalla asuinalueella on poikkeuksellisen hyvä hinta-laatu-suhde. Yli puolet arvioi oman kotikuntansa sijoittuvan muihin nähden hyvin, jos vertaillaan kuntalaisten asukastyytyväisyyttä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkimuksen tulokset vahvistavat ennalta tiedettyä ja oletettua. Suomi on maailman onnellisin maa, kuten äskettäin kansainvälisesti arvioitiin. Onnellisuuteen liittyy asuintyytyväisyys, jossa myös Suomi on Euroopan ja maailman kärkikaartia.

Lähes puolet suomalaisista asuu yhä samalla paikkakunnalla, jossa on syntynyt. Asumisen perusasiat ovat kunnossa: sijainti, palvelut ja asumisen muoto. Toisaalla vetää omakotiasuminen, toisaalla kerros- ja rivitalot kasvukeskuksissa parempine työmahdollisuuksineen.

Tärkeä johtopäätös on, että kuntien ei kannata yrittää olla muita parempi ja houkuttelevampi asuinpaikaksi, vaan vahvistaa vetovoimaista omaleimaisuuttaan. Joensuussa se voi olla mutkattoman vuorovaikutuksen lisääminen.