Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Kaksi plus kaksi kautta tuskin riittää Putinille

  • Karjalainen
Vladimir Putin astui maanantaina virkaansa Venäjän presidenttinä käsi perustuslailla - mutta muuttuuko perustuslaki ennen kuin Putinin neljäs kausi päättyy? Jos se ei muutu, olemme suuren yllätyksen äärellä.

Kaksi plus kaksi kautta presidenttinä tuskin riittää Putinille, eikä 69-vuotiaalla ole enää aikaa venkoilla nukkepresidentin varjossa odottamassa uuden kaksikautisen alkamista.

Niin tahdottaessa Venäjän perustuslain muuttaminen presidentin toimikausien osalta ei ole muuta kuin läpihuutojuttu, sen verran joustavasti Putin tulkitsi lakia virkaanastujaispäivänäänkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän vannoi kunnioittavansa ja turvaavansa ihmisten ja kansalaisten oikeuksia ja vapauksia aivan kuin eilistä ei olisi ollut olemassakaan. Juuri sunnuntaina Putinin vastaiset mielenosoitukset, joille ei annettu lupaa, hajotettiin useissa Venäjän kaupungeissa. Niistä pidätettiin lähes 1 600 mielenosoittajaa, joukossa lapsia ja teinejä.

Siitä huolimatta Putin sanoi juhlallisesti virkaanastujaispuheessaan, ettei Venäjän kaikilla elämän alueilla tarvitsemiin läpimurtoihin kyetä kuin vapaassa yhteiskunnassa. Millainen on putinilainen vapaa yhteiskunta, venäläisessä oppositiossa kysytään taas kerran.

Oppositiota on vaihe vaiheelta nujerrettu niin vaalien alla kuin vaalien välilläkin. Ei ole mitään merkkejä siitä, että meno olisi muuttumassa. Päinvastoin, tällä presidenttikaudella Putin tarvinnee vielä entistäkin lujemman otteen vallasta ilman häiritseviä soraääniä.

Aleksei Navalnylle ja muille oppositiojohtajille se tiennee entistä lyhyempiä jaksoja vapaudessa. Opposition ääntä ja voimaa nujerretaan myös lasten ja nuorten pidätyksillä. Vanhemmat eivät hevin uskalla antaa jälkikasvulleen lupaa opposition joukkoihin astumisesta. Lasten tulevaisuuden pilaantumista kaihtaa oppositiomielisinkin, jos vaikka omansa on valmis uhraamaan.

Putin keskittyi virkaanastujaispuheessaan sisäpolitiikkaan eikä maalaillut siitä ruusuisia kuvia. Tiellä hyvään tulevaisuuteen on verta, hikeä ja kyyneliä, jos brittilainaus sallitaan tuhatvuotisen Venäjän tulevaisuuden näkymiä kuvailtaessa.

Venäjä nousee kuin Fenix-lintu, Putin lupasi. Nousua on luvattu niin kauan, aina, joten venäläiset näyttävät uskovan siihen. Suomen kannalta ihme olisi mitä toivottavin.