Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Ylimpien virkamiesten karenssikäytäntö tarpeen

  • Karjalainen
Valtakunnansovittelija Minna Helteen ero sekä siirtyminen Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtajaksi on herättänyt melkoisen porun. Helteen siirtymisen kesken virkakauden työnantajapuolen palvelukseen katsotaan yleisesti olevan ongelmallista puolueettomuuden kannalta, niin Helteen oman puolueettomuuden kuin koko valtakunnansovittelijan instituution puolueettomuudenkin kannalta.

Asetelma onkin hyvin poikkeuksellinen. 45-vuotias Helle on tehnyt aiemman uransa ammattiyhdistysliikkeessä: Journalistiliiton työehtoasiamiehenä, Akavan lakimiehenä, neuvottelupäällikkönä ja edunvalvontajohtajana sekä Tehyn edunvalvontayksikön johtajana. Ennen valtakunnansovittelijan virkaa Helle työskenteli STTK:n edunvalvontajohtajana.

Helle oli yksi Tehyn työtaistelun arkkitehdeistä syksyllä 2007, kun järjestö uhkasi sairaanhoitajien joukkoirtisanoutumisella. Tämä työtaistelu oli yksi syy siihen, miksi työmarkkinajärjestöt eivät olleet yksimielisesti Helteen valtakunnansovittelijaksi nimittämisen takana, ja nyt hän siis vaihtaa kokonaan leiriä ja siirtyy keskeisen työnantajajärjestön pääneuvottelijaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt. Tämä sananlasku sopii Helteen tapaukseenkin, joskaan häntä henkilönä ei pidä ratkaisustaan liiaksi syyttää. Sovittelijan virkatyönsä Helle on hoitanut hyvin ja tuloksekkaasti, ja olisi kohtuutonta edellyttää keneltäkään 45-vuotiaalta, että hän ei saisi ajatella lainkaan myös omaa urakehitystään ja tulevaisuuttaan virassa, joka on joka tapauksessa määräaikainen.

Tapahtunut ei kuitenkaan näytä hyvältä. Helteen ei ole osoitettu toimineen muodollisesti väärin, mutta hänen eronsa ja nimityksensä Teknologiateollisuuteen herättää epäilyksiä Helteen puolueettomuudesta etenkin hänen viimeisinä virkakuukausinaan.

Helteen tapaus on nostanut esiin tarpeen luoda karenssikäytäntö, eikä ainoastaan valtakunnansovittelijalle vaan kaikille ylimmille virkamiehille. Se on ehdottomasti kannatettava esitys, vaikkei karenssikaan olisi ongelmaton karsiessaan kyvykkäitä hakijoita näihin tehtäviin. Keskeistä on kuitenkin luottamus viranomaistoiminnan puolueettomuuteen, mitä karenssikäytännöllä vahvistettaisiin.