Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Suitset tiukalla taloudessa hyvän kasvun aikana

  • Karjalainen
Mitä lähemmäksi seuraavat eduskuntavaalit tulevat, sen enemmän saamme taloudesta ristiriitaisia viestejä. Hallituksen politiikka on saanut Suomen talouden kasvuun - hallituksen ansiosta tai siitä huolimatta. Vaalien lähetessä hallituksen sisällä kasvaa paine löysätä finanssipolitiikkaa ja innostaa äänestäjiään lupaamalla yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Oppositiopuolueet voivat tehdä sitä huolettomammin, ja tekevätkin.

Johtavat talousasiantuntijat ovat toista mieltä. Viisi arvostettua talousasiantuntijaa jätti kuluneella viikolla valtiovarainministeriölle raportin, jossa korostetaan tiukan finanssipolitiikan tärkeyttä juuri nyt talouden elpymisen jatkuessa. Finanssipolitiikkaa täytyy kiristää, ei löysätä. Sillä tarkoitetaan valtion tarkkaa säätelyä julkiseen kulutukseen, investointeihin ja niiden rahoitukseen.

Käytännössä se tarkoittaa julkisten menojen leikkaamista ja säästötalkoiden jatkamista, jotta valtiontalouden alijäämä ei kasvaisi lisää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallituksen täytyy näyttää uskottavasti, että se istuu kuskin pukilla eikä ole kyytiläisenä villihevosten vietävissä.

Ministeriölle raportoineilla talousviisailla on toinenkin kärkeä viesti. Kasvu ei jatku loputtomasti. Nyt hyvän suhdanteen aikana kertyvät ennakoitua suuremmat tulot pitäisi käyttää vahvistamaan julkista taloutta ja hillitsemään valtion velkaantumista.

Työllisyys paranee ja vienti vetää. Niistäkin saatiin kuluneella viikolla ristiriitaisia uutisia. Työllisyyden kasvu on ollut nopeinta yli 55-vuotiaiden joukossa (Yle Uutiset, 8.5.). Pitkään on menty niin, että vanhempia ikäluokkia on pidetty tuomittuina ikuiseen työttömyyteen.

Viennin kasvun jatkumisessakin on epävarmuustekijöitä. Tullin tilastojen mukaan Suomen vienti kääntyi maaliskuussa laskuun ensimmäisen kerran yli vuoden jatkuneen kasvun jälkeen. Yksi selitys tilastovertailulle on, että maaliskuu 2017 oli viennille poikkeuksellisen paljon parempi kuin maaliskuu 2018.

Myös Pohjois-Karjalasta saatiin hyviä talousuutisia. Yritysten liikevaihto kasvoi viime vuonna eniten vuoden 2011 jälkeen, ja viennin kasvu jatkui vahvana (Karjalainen, 8.5.). Ristiriitaista on, että talouden myötätuulesta huolimatta työllisyys paranee hitaammin kuin muualla maassa, huolestuttavan hitaasti.