Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Paine kasvaa lentoveron säätämiseksi Suomeen

  • Karjalainen
Jos Suomessa halutaan laajentaa veropohjaa, sitä voidaan tehdä säätämällä haitta- ja kulutusveroja. Työn verotusta ei saa kiristää, vaikka talous kasvaa ripeästi ja jatkokin näyttää lupaavalta.

Paine kasvaa lentoveron säätämiseksi. Painetta tulee kotimaassa ja myös kansainvälisesti.

Ruotsi otti käyttöön lentoveron huhtikuun alussa. Vero maksetaan lipun hinnassa. Kotimaan sisäisillä ja lennoilla Euroopassa lisämaksu on noin kuusi euroa jokaiselta matkustajalta. Lennoilla EU:n ulkopuolelle veroa peritään matkan pituudesta riippuen 25-40 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luonnonsuojeluliiton mukaan vastaavaa lentoveroa kerätään myös Saksassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Norjassa ja Itävallassa. Jos lentovero vielä kansainvälisesti yleistyy, on Suomen seurattava perässä. Näin siitä huolimatta, että se heikentäisi valtion omistaman Finnairin hintakilpailukykyä rajusti kasvavilla Aasian matkustusmarkkinoilla. Lisäksi kansalliset veropäätökset luovat painetta kehittää yhteisiä, kansainvälisiä veroratkaisuja lentämiseen.

Toki Suomessakin on jo nyt käytössä vapaaehtoisuuteen perustuvia maksujärjestelmiä, joilla matkustaja voi lipun lisämaksulla hyvittää lentomatkansa aiheuttamia ympäristökuormituksen haittoja. Yksittäisen matkustajan omatunto kevenee, mutta vapaaehtoisilla maksuilla ei päästä todellisiin tuloksiin.

Siihen on tarvetta. Kansainvälinen turismi perustuu lentomatkustukseen. Tutkimusten mukaan turismi kuormittaa ympäristöä jopa kolme kertaa enemmän kuin on uskottu (HS, 11.5.). Turismin vaikutus hiilidioksidipäästöihin on jopa kymmenesosa kaikesta. Lentämisen lisäksi siihen on laskettu turistien kulutuskäyttäytyminen ja matkailun rakenteiden ylläpito kohdemaassa. Uhkaa lisää tieto siitä, että lentäminen ja lomamatkailu kasvavat kansainvälisesti hurjaa tahtia.

Kyse on myös päästöjen vähentämiseen tähtäävän ympäristöpolitiikan kohdentamisesta eri liikennemuotoihin. Suomessakin autoilun päästöjen vähentäminen on vienyt päähuomion.

Lentoyhtiöt ovat kehittäneet kalustoaan ja polttoaineitaan ympäristöystävällisemmäksi. Lentovero olisi yhteisvastuullinen askel oikeaan suuntaan toteuttamaan periaatetta, että saastuttaja maksaa. Kyselyn mukaan 52 prosenttia suomalaisista kannattaa lentoveroa Suomeenkin (Suomen Luonto, 4.5.).