Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Pakolaislapsellakin on oltava oikeus äitiin

  • Karjalainen
Tänään kiitämme äitejä ja muistamme monin tavoin, miten tärkeä ihminen äiti on. Äiti on usein se koossapitävä voima, jonka turvissa lapsista kasvaa onnellisia ihmisiä, mallikkaita kansalaisia ja hyviä veronmaksajia.

Äiti, isä tai joku muu lähi-ihminen, johon lapsi voi muodostaa kiinteän ja turvallisen suhteen, on välttämätön tuki lapsen terveelle kehitykselle. Tämä on todettu tutkimuksessa tutkimuksen perään.

Suomi on kuitenkin suhtautunut vihamielisesti pakolaislasten perheenyhdistämisiin tehden kaikkensa niiden estämiseksi. Siitä osoituksena on, että viimeisten 12 kuukauden aikana vireille on pantu vain 75 perheenyhdistämistä, jossa suojelua saaneen lapsen huoltaja haluaa lapsensa luo Suomeen (Yle, 11.5.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samaan aikaan, kun perheenyhdistämiset on tehty lähes mahdottomiksi, kauhistellaan maahanmuuttajanuorien huonoa käytöstä ja rikollisuutta. Vain pieni vähemmistö maahanmuuttaja- niin kuin kaikista muistakin nuorista on huonoilla poluilla.

Pakolaislasten kasvua ja kotoutumista olisi viisasta tukea kaikin tavoin - myös mahdollistamalla äidin hoiva.

EU:n tuomioistuimen ennakkoratkaisun perusteella Suomi joutuu nyt hiukan höllentämään käytäntöjään, eikä perheenyhdistäminen enää katkea pakolaisstatuksen saaneen nuoren täyttäessä 18 vuotta. Ratkaiseva on haun käynnistymishetki.

Perusongelma äitien ja muun perheen pääsyssä Suomeen on se, ettei lapsi tai nuori voi käynnistää prosessia Suomessa. Lähin Suomen suurlähetystö on usein kalliin ja pitkän matkan päässä. Useimmat perheenyhdistämiset saadaan tyssäämään tähän ennen kuin ne alkavatkaan.