Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Uudet poliittiset liikkeet uhka perussuomalaisille

  • Karjalainen
Kokoomuksesta eronneen kansanedustajan Harry Harkimon johtama Liike Nyt kiinnostaa kansalaisia eniten kaikista uusista poliittisista liikkeistä, sillä sitä voisi kuvitella äänestävänsä 12 prosenttia suomalaisista. Toiseksi eniten kiinnostaa perussuomalaisista erkaantunut hallituspuolue Sininen Tulevaisuus, jota voisi ajatella äänestävänsä yhdeksän prosenttia suomalaisista. Keskustasta omille teilleen lähteneen europarlamentaarikon Paavo Väyrysen perustamaa Kansalaispuoluetta voisi kuvitella äänestävänsä kuusi prosenttia suomalaisista.

Tiedot käyvät ilmi Maaseudun Tulevaisuuden (11.5.) Kantar TNS:llä teettämästä kyselystä. Internet-paneelikyselyn virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa, eivätkä tulokset kuvaa puolueiden kannatusta, vaan ennemminkin kyse on kansalaisten kiinnostuksesta näitä uusia poliittisia liikkeitä kohtaan.

Kun etenkin Harkimon ja SDP:n ex-puoluesihteerin Mikael Jungnerin kasvoilla julkisuuteen tullut uusi poliittinen viritelmä on tämän kyselyn ykkönen, kertoo se siitä, että yhtä lailla markkinaliberaalien keskuudessa toivotaan jonkinlaista uutta värinää vakiintuneeseen puoluekenttään samalla tavoin kuin on tapahtunut arvokonservatiivienkin keskuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

On siis mahdollista, että Harkimon liike, jos se eduskuntavaaleihin ehdokkaita ylipäänsä päätyy asettamaan, nakertaa kokoomuksen kannatusta niin, ettei se yllä vaaleissa suurimmaksi puolueeksi ja pääse muodostamaan seuraavaa hallitusta. Kokoomuksen kannattajista 17 prosenttia ilmoitti kyselyssä voivansa kuvitella äänestävänsä kokoomuksen sijaan Harkimon tarjoamaa vaihtoehtoa.

Huomiota herättävintä kyselyn tuloksissa on kuitenkin se, että eniten Harkimon liike houkuttaa perussuomalaisten kannattajia: jopa kolmannes heistä ilmoittaa voivansa kuvitella äänestävänsä Nyt-liikettä. Myös vasemmistoliiton kannattajista Harkimon Nyt-liike kiinnostaa 19:ää prosenttia eli suurempaa osuutta kuin kokoomuksen kannattajista.

Nämä uudet liikkeet näyttävätkin hajottavan puolueista eniten perussuomalaisten rivejä, sillä myös Väyrysen kansalaispuoluetta sekä sinisiä kohtaan on eniten kiinnostusta perussuomalaisten kannattajien keskuudessa.