Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Valtiolta rahaa viivyttelemättä ratapihan kunnostukseen

  • Karjalainen
Joensuun kaupunkikeskustan tulevaisuus on aseman seudulla. Miltei kymmenvuotiseksi suunniteltu valtava rakentamisen urakka alkoi viime viikolla. Tekemisen aikana ja etenkin sitten valmiina aseman seudun kokonaisuus on Joensuulle yhtä tärkeä kehitysaskel kuin on ollut kävelykeskustan ja torin ympäristön rakentaminen.

Kaupunki tekee osansa, se on selvää. Kokonaisuus jää vajaaksi tai ainakin viivästyy, jos valtio ei tee omaa osuuttaan viivyttelemättä. Liikenneviraston vastuulla on noin 82 miljoonaa euroa maksava ratapihan peruskorjaus. Sille ei ole vielä aikataulua, koska rahoituspäätös puuttuu.

Koko Joensuun hankkeelle on elintärkeää saada rahoituslupaus, edes alku sille, mahdollisimman nopeasti vielä nykyisen hallituksen aikana. Joensuun ratapihan kunnostuksella on muita samoista rahoista kilpailevia hankkeita, joten mikään ei ole varmaa ennen kuin varmuus saadaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rahoituslupaus on merkittävä lukko tai avain myös aseman seudun yksityisille investoinneille. Niiden määräksi lasketaan tässä vaiheessa vähintään 70 miljoonaa euroa. Niihin kuuluu esimerkiksi Pohjois-Karjalan Osuuskaupan hotellin laajennus ja kylpylän tekeminen.

Kaupunki rakentaa alueelle edellytyksiä: katuja, kunnallistekniikkaa, pysäköintitalon ja puistoja. Liikkuminen ja asioiminen alueella tulevat muuttumaan merkittävästi. Matkustajien palvelupiste ja odotustilat tehdään pysäköintitaloon, jonka suunnitellaan valmistuvan vuonna 2020.

Siltakadun siltojen remonttia suunnitellaan vuodelle 2023. Viimeistään sen jälkeen selviää, kuinka kävelykeskustan laajeneminen kohti aseman seutua toteutuu, samoin uuden pyöräilyn pääverkoston syntyminen.