Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Pääkirjoitus

Huoli maatalouden kannattavuudesta

  • Karjalainen
Puimaan, kyntämään vai äestämään? Siinäpä pulma monella tilalla tänä keväänä, sillä viime kesän ja syksyn sateissa peltotyöt menivät mönkään - ja talous pakkaselle.

Aivan konkreettisestikin tänä keväänä puidaan viime kesän satoa (Maaseudun Tulevaisuus, 5.5.), mutta tavallisempaa on, että peltoon jäänyttä satoa joudutaan tavalla tai toisella korjaamaan uuden kasvuston tieltä.

Viime kesä näkyy monella tavalla maatalouden satoihin ja kannattavuuteen vielä tänäkin kesänä riippumatta siitä, kuinka ihanteelliset säät ovat edessä. Esimerkiksi ruissato jää vähäiseksi, sillä syysruista ei päästy kylvämään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keväästä saattaa kuitenkin tulla parempi kuin vielä huhtikuussa näytti, sillä isoin osa lumesta haihtui taivaalle. Tulvat jäivät pelättyä pienemmiksi ja märkyys kohtuullisemmaksi.

Viljelijöiden ja kotimaista ruokaa syövien mielissä on sään lisäksi toinenkin huoli: EU:n uuden ohjelma- ja budjettikauden vaikutus maataloustukiin ja sitä kautta suomalaisen maatalouden kannattavuuteen, suorastaan jatkuvuuteen.

Kiuruvedellä suomalaiseen maatalouteen tutustunut EU:n maatalousvaliokunnan puolalainen puheenjohtaja Czeslaw Adam Siekierski väläytti, että maataloustukiin on tulossa jopa komission esittämää viittä prosenttia suurempi leikkaus (Karjalainen, 8.5.).

Siekierskin mukaan todellinen vähennys saattaa nousta 11 prosenttiin. Ero johtuu laskentavasta: sata euroa on eri asia vuonna 2021 kuin vuonna 2013.

Silmien sulkemista inflaatiolta ei saa sallia. Kaikki maatalouden tuotantopanokset maksetaan ensi vuosikymmenelläkin reaalihintaisina, ei vuoden 2013 euroina.

Toivottavasti maatalousvaliokunnan puheenjohtajan sanoilla on arvoa Brysselissä, sillä Siekierskin mielestä jokaisessa maassa pitää olla ruuantuotantoa jo pelkästään turvallisuussyistä ja tuotantoa pitää tukea, mutta tuki ei saa vääristää kilpailua.

EU-tukia on viime vuosina kohdennettu yhä enemmän maiseman- ja vesistönhoidon tapaisiin ei-tuottaviin kohteisiin.

Ne tarvitsevat tukea edelleen, mutta Siekierskin näkemys on oikea: tukea pitää jakaa myös tuotannon kannattavuuden parantamiseen, markkinoiden tasapainottamiseen ja alan modernisointiin.