Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Pääkirjoitus

Kaupan lisäksi muitakin mukaan lääkejakeluun

  • Karjalainen
Suomi seuraa naapurimaiden esimerkkiä ja purkaa pikkuhiljaa tiukkaa apteekkien sääntelyä. Tälle on myös kansalaisten kannatus, selviää Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä (Karjalainen, 12.5.).

Lääkejakelun uudistamista selvittävän työryhmän loppuraportti valmistuu kesällä. Sen jälkeen asia on poliittisten päättäjien käsissä. Nopeita muutoksia tuskin tulee. Tässä tapauksessa se on viisasta.

USU-gallupin mukaan yli puolet, 55 prosenttia, suomalaisista sallisi ilman reseptiä saatavien lääkkeiden myymisen myös lähikaupoissa. Vapautus koskisi myös tiettyjä särkylääkkeitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaupan alan liitot kannattavat itsehoitolääkkeiden myynnin sallimisista kaupoille, mikä ei ole yllätys. Liiketoiminta saisi uuden piristysruiskeen. Yllätys ei ole myöskään Apteekkariliiton nihkeä suhtautuminen.

Kuluttajalle on kaksi tärkeää kulmakiveä: saatavuus ja turvallisuus. Apteekkariliittokin korostaa lääketurvallisuuden merkitystä. Kaupan liittokaan ei sitä väheksy vaan muistuttaa, kuinka vastuullisesti kaupat ovat toimineet alkoholimyynnin vapauttamisen yhteydessä. Tässäkään on turha etukäteen lietsoa tarpeettomia pelkoja.

Jos esimerkiksi särkylääkkeiden myyntiä sallitaan ruokakauppoihin, niiden myyntiin tarvitaan myös farmasia-alan osaamista ja koulutettua, pätevää neuvontaa. Muuten voi käydä kuin Ruotsissa. Hengenvaaralliset parasetamolimyrkytykset lisääntyivät, kun särkylääkkeiden myynti vapautettiin. Myrkytysten seurauksena parasetamolitabletit siirrettiin takaisin apteekeissa myytäviksi.

Lääketurvallisuuden varjelemisen lisäksi Suomeen tarvitaan Suomen malli lääkejakeluun. Lääkkeiden kohtuullinen alueellinen saatavuus on tasa-arvokysymys.

Tähän saakka apteekki- ja niiden erilaisia lääkekaappipalveluja on lisätty suuriin ja pieniin kauppoihin. Kaupan varaan ei jakelujärjestelmää voi yksin rakentaa. Kauppa keskittyy, ja pienet kaupat kuolevat.

Kun terveydenhoito on siirtynyt ja siirtyy maakuntien vastuulle, korostuu terveyskeskusten rooli lääkejakelun turvaamisessakin. Aika näyttää, syntyykö pyörillä liikkuvia apteekkeja, tai miten lääkejakeluun kytketään kotisairaanhoidon, postin ja miksei taksienkin mahdollisuudet ja palvelut.