Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Omistamisen verotuksen kiristäminen ei käy

  • Karjalainen
SDP:n keskiviikkona julkistamassa vero-ohjelmassa on paljon kauniita sanoja mutta vähän konkretiaa. Yksi selkeä linjaus löytyy. Demarit haluavat kiristää omistamisen verotusta.

Vaikka SDP:stä tulisi seuraava pääministeripuolue, se ei käy muille, jos vaalien jälkeen demarit haluaa hallitukseen kokoomuksen tai keskustan kanssa. Toki omistamisen verotuksen kiristämisestä voi tulla pelinappula neuvotteluihin, kun hallitusta ruvetaan kokoamaan.

Demarien mukaan omistamisen verotus Suomessa on suhteellisen kevyttä, kun sitä vertaa kaikkiin verotuloihin, jopa puolenkymmentä prosenttiyksikköä alle EU-maiden keskimääräisen tason. Työn verotus on puolestaan hiukan keskimääräistä kireämpää. Niinpä omistamisen verotusta lisäämällä voitaisiin keventää työn verotusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työn verotuksen keventäminen on kaikkien puolueiden tavoitteissa, koska se on helppotajuinen kansan kannatuksen mittari.

Väheksyä ei voi Suomessa aikaansaadun talouskasvun tärkeimpiä taustatekijöitä: työn verotuksen pitäminen aisoissa, yrittämiseen innostaminen ja eri keinot työpaikkojen luomiseen. Talouskasvun kehitystä ei pidä tuhota äkkinäisillä peliliikkeillä. Kannustinloukkujen purkamisessa, jotta työnteko kiinnostaisi entistä enemmän, riittää tekemistä varsinkin seuraavalle hallitukselle.

Samaan kannustinloukkujen purkamiseen SDP tähtää myös vaikeaselkoisella ehdotuksellaan negatiivisesta palkkaverosta, joka olisi palkkatukea 3 000-14 000 euroa vuodessa ansaitseville. Tämä koskisi joukkoa nuoria, opiskelijoita ja eläkeläisiä. Työn verotuksen keventämisenkin SDP kohdistaisi etenkin pienituloisimmille.

Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista lupausta ennen vaaleja. Eläkeläisille SDP on luvannut sata euroa lisää pienissä paloissa ja pitkässä juoksussa. Työttömiltä on luvattu poistaa aktivointimallin leikkuri. Syytä on huomata, että näitäkään lupauksia SDP ei voi yksin lunastaa, ei vaikka pääsisi pitkästä aikaa suurimmaksi hallituspuolueeksi.

Nykyaikaa ei ole, että kaikki uudistukset voidaan rahoittaa säätämällä lisää veroja ja laajentamalla veropohjaa. Seuraavissa hallitusneuvotteluissa väännetään varmasti kiinteistöveroista sekä mahdollisesti uusista muovi- ja lentoveroista. SDP haluaa myös ympäristöhaitat mukaan arvonlisäveron määrittelyyn.