Maanantai, 12.11.2018 
Virpi
Pääkirjoitus

Korjausvelan kasvun pysäyttäminen ei riitä

  • Karjalainen
Liikennevirasto julkisti perjantaina tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksen tulokset, jotka kertovat karua kieltä maanteiden talvihoidosta. Maanteiden kuntoon tyytyväisten tienkäyttäjien osuus on laskenut selvästi edellisvuodesta ja vastaavasti tyytymättömien osuus kasvanut.

Yksityisautoilijoista 42 prosenttia ja raskaan liikenteen ammattiautoilijoista 69 prosenttia oli tyytymättömiä maanteiden kuntoon talvikaudella 2017-2018, kun vuotta aiemmin vastaavassa kyselyssä nämä tyytymättömien osuudet olivat yksityisautoilijoista 30 ja ammattiautoilijoista 52 prosenttia.

Tyytyväisiä maanteiden kuntoon oli tässä tuoreessa kyselyssä yksityisautoilijoista 33 prosenttia ja ammattiautoilijoista ainoastaan 13 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kysely keskittyi maanteiden talvihoitoon, ja päättyneen talven ennätysvaikeat sääolosuhteet sekä tämänvuotinen maanteiden pahin kelirikko 20 vuoteen näkyvät tuloksissa, mutta yhtä lailla kysely kertoo ylipäänsä tieverkoston kunnosta, myös kesäolosuhteissa. Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) totesikin ministeriönsä tiedotteessa pitävänsä teiden kuntoa moni paikoin hälyttävänä.

Berner tähdensi perjantaina, että hankalista keliolosuhteista tulee ilmastonmuutoksen myötä pysyvä ilmiö ja teiden kunto heikkenee entisestään, ellei väylien korjausvelan vähentämiseksi saada jatkossa lisärahoitusta.

Nyt tarvitaan todellakin kansallinen ja pitkäkestoinen ohjelma valtion teiden, ratojen ja vesiväylien kunnostamiseksi sekä tämänhetkisen noin 2,5 miljardin euron korjausvelan vähentämiseksi. Tällä hallituskaudella on kyetty hallituksen myöntämällä 600 miljoonan euron lisärahalla pysäyttämään korjausvelan kasvu - mutta siis vain pysäyttämään kasvu eikä vähentämään sitä lainkaan.

Suomen tiestö alkaa olla monin paikoin häpeällisen umpisurkeassa kunnossa, kuin pommituksen jäljiltä. Se hidastaa ja haittaa liikennettä sekä rikkoo ajoneuvoja. Siinä, missä tarvitaan soteuudistus, tarvitaan myös laaja, tehokas ja tuloksekas ohjelma perustienpidon saamiseen edes tyydyttävälle tolalle.

Tämä ongelma on siinä määrin mittava, kun vieläpä suunnanmuutokselle ei tunnu löytyvän koskaan oikeaa taloussuhdannetta, että tarvitaan jossakin määrin myös halveksitun siltarumpupolitikoinnin paluuta. Vetäkööt poliitikot kotiin päin, jotta edes jotakin tapahtuisi.