Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Vieraslajien torjuntaanvastuullista talkoohenkeä

  • Karjalainen
Haitallisten vieraslajien torjuntaan tarvitaan yhteisvastuullista talkoohenkeä. Joensuussa kaupunki innostaa asukkaita kartoittamaan vieraslajien esiintymiä ja tekemään talkoita niiden hävittämiseksi. Kaupunki toivoo havaintoja etenkin jättiputkista ja jättipalsamista. Myös lupiini on pirullinen vieraslaji, jonka leviämistä täytyy yrittää estää kaikin keinoin.

Lähtökohta on, että lain mukaan maanomistajalla on vastuu torjua vieraslajeja maillaan. Oman tonttinsa puhtaana pitäminen ei kuitenkaan riitä. Haitallisia vieraslajeja on levinnyt esimerkiksi teiden, polkujen, leikkipaikkojen ja uimarantojen lähelle. Niistä voi olla vaaraa yleiselle turvallisuudelle ja terveydelle.

Esimerkiksi jättiputkeen koskemista paljaalla kädellä on viisasta välttää, sillä kasvinesteen ja auringonvalon yhteisvaikutus saa aikaan palovamman kaltaisia ihovaurioita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siksi maa- ja metsätalousministeriö suosittaakin, että jättiputket on torjuttava ensin asutuksen keskeltä ja virkistysalueilta. Joensuun seudullakin luonto- ja asukasyhdistykset sekä erilaiset vapaaehtoiset talkooporukat ovat tehneet torjuntatöitä, mutta loputtomaan savottaan tarvitaan lisää puhtia. On hyvä, että kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö ottaa siinä roolia.

Suotavaa olisi myös työttömien ja nuorten työllistäminen vieraslajien torjuntaan.

Vieraslajien jokakesäinen niittäminen auttaa, mutta tehokkaampaa on kitkeä ja repiä kasvit pois juurineen ennen kuin ne ovat ehtineet siementää. Tärkeää on tehdä torjuntaa esiintymispaikoilla, jonka maaperään ei vielä ole ehtinyt kehittyä monivuotista siemenpankkia. Jokaisen velvollisuus on huolehtia, ettei hanki mailleen haitallisia kasveja tai epäilyttävää täytemaata.