Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Asennekoulutuksellahillitään liikenneraivoa

  • Karjalainen
Liikenneturvallisuudessa on tapahtunut viime vuosina paljon myönteistä. Autojen turvallisuustekniikkaa on lisätty ja parannettu. Ajonopeuksien säätelyyn on tullut leveämpää pelivaraa. Vakavien onnettomuuksien määrä vähenee.

Suurimmat hyvän kehityksen uhkatekijät ovat tiestön huonon kunnon yleistyminen, rattijuopot liikenteessä ja kuljettajien liikenneraivo, joka myös vaikuttaa yleistyneen. Vakuutusyhtiö Lähitapiolan teettämän tutkimuksen mukaan joka kuudes suomalainen myöntää menettäneensä malttinsa liikenteessä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Joka viides kuljettaja kertoo joutuneensa rattiraivon kohteeksi.

Yllätys ei ole sekään, että kuljettajat arvioivat oman käytöksensä liikenteessä olevan muita parempaa, turvallisempaa ja joustavampaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turvallinen liikenteen sujuminen on asennepeliä. Siksi ajokorttiuudistukseen liittyvä asennekoulutus on enemmän kuin tervetullut. Muutos koskee heinäkuun alun jälkeen kortin ajavia kuljettajia. Toistuvasti liikennesääntöjä rikkonut ja ajokieltoon määrätty kuljettaja saa kortin takaisin vasta osallistuttuaan pakolliseen neljän tunnin asennekasvatuskoulutukseen (Karjalainen, 18.5.).

Koulutuksessa pohditaan sekä itsenäisesti että kouluttajan tuella ja vertaisryhmässä syitä omaan liikennekäyttäytymiseen, joka on johtanut ajokieltoon. Sama asennekoulutus tepsii selkeisiin liikennerikkeisiin ja myös liikenneraivon ehkäisemiseen. Tästä on hyviä kokemuksia monista Euroopan maista.

Kiire ja muiden liikenteessä kulkevien aiheuttamat yllätykset ovat yleisin selitys oman maltin menettämiseen - kun muut eivät toimikaan sääntöjen mukaan tai odotetusti. Tunnekuohu ja aggressio johtavat huonoihin ja vääriin tekoihin liikenteessä.

Liikenneasiantuntijoiden mielestä neljän tunnin pakollinen koulutus ei riitä asenteiden muuttumiseen, mutta se on hyvä alku. Asennekasvatus pitääkin saada selkeämmin mukaan jo ajokortin suoritusvaiheeseen.

Uudistus kohdistetaan etenkin nuoriin kuljettajiin, koska nuoret ovat tutkimusten valossa riskiryhmää ja alttiita joutumaan liikenneonnettomuuksiin. Toki asennepäivitystä tarvitsevat myös kokeneemmat kuljettajat, joten täytyy etsiä tapaa järjestää heille koulutusta.