Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Kikkailun mahdollistanutedustajien eläke loppuu

  • Karjalainen
Eduskuntaryhmät ovat sopineet kiukkua herättäneen ja kikkailun mahdollistaneen kansanedustajien sopeutumiseläkkeen lopettamisesta. Sopeutumiseläke muutetaan sopeutumisrahaksi. Muutoksella tukitaan kansalaisten oikeustajun vastaista porsaanreikää, joten se on askel oikeaan suuntaan.

Ikänsä töitä tehneiden tavallisten suomalaisten pienet eläkkeet ja lisääntyneet toimeentulohuolet ovat nostattaneet kiukkua. Kansanedustajien lisäksi kiukusta ovat saaneet osansa muutamat suomalaisten suuryritysten ex-johtajat, joille on maksettu jättieläkkeitä esimerkiksi kevyen verotuksen Portugaliin.

Hälyssä unohtuu helposti, että kansanedustajien sopeutumiseläke luotiin omana aikanaan tosi tarpeeseen. Se on ollut kohtuullinen turva etenkin maakuntien kansanedustajille, jos pesti yllättäen päättyy eikä syystä tai toisesta ole ollut paluuta entiseen työpaikkaan. Sopeutumiseläke on ollut tarpeellinen, ansaittu ja oikeutettu työttömyysturvan kaltainen etuus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sama koskee kaikkiaan kansanedustajien palkkaa ja palkkioita. Suomessa ne ovat työmäärään ja -tunteihin nähden kohtuullisella tasolla ja kestävät kansainvälisen vertailun.

Silti järjestelmää on pakko uudistaa. Maailma on muuttunut, ja työelämä myös - ja etenkin, kun on paljastunut tapauksia, joissa ex-kansanedustaja käy töissä mutta nostaa myös eläkettä. Ansiotuloja on kikkailtu pääomatuloiksi, jotta voi nostaa myös sopeutumiseläkettä. Epäoikeudenmukaiseksi on koettu myös se, että laki sallii parhaassa työn tekemisen iässä olevan ex-kansanedustajan heittäytyvän joutilaaksi sopeutumiseläkkeen turvin.

Sopeutumiseläkettä on voinut saada jopa kymmeniä vuosia aina vanhuuseläkkeelle siirtymiseen saakka. Uudistuksen jälkeen sopeutumisrahan saamisen kestoa täsmennetään ja rajataan korkeintaan kolmeen vuoteen. Lisäksi ensimmäisen ja toisen kauden kansanedustajien sopeutumisrahaa korotetaan hiukan, jotta se nousisi lähemmäs ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa, minne se ei nykyään yllä.

Yksityiskohtia hiotaan vielä, mutta korkeimmat poliittiset kynnykset lienee ylitetty, samoin uudistuksen perustuslaillinen kestävyys. Poliittisesti uudistuksen ajankohta on hyvä. Vaalit lähenevät, ja eläkkeet nousevat takuuvarmasti puheiksi ja lupauksiksi vaalikentillä.