Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Ruokaa, terveyttä ja lisäansioita

  • Karjalainen
Suomen luonnossa kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjaa ja satoja erilaisia sieniä. Ne ovat tärkeää ravintoa yhä edelleen, mutta lisäksi myös merkittävä tulonlähde. Yksin metsämarjojen vuosittainen vientiarvo ilman pitkälle jalostettuja tuotteita on noin 30 miljoonaa euroa.

Marjat ja sienet ovat kuitenkin vain yksi osa luonnon tarjoamista ravintokasveista ja tulonlähteistä. Vähitellen näihin muihinkin mahdollisuuksiin ollaan heräämässä. Tyhjästä ei tarvitse lähteä liikkeelle, sillä tieto on olemassa, kunhan vähän kaivellaan.

Voikukan, poimulehden, vuohenputken ja kuusenkerkkien - esimerkiksi näiden ja kymmenien muiden luonnonvaraisten kasvien - monipuoliset ravinto- ja lääkeominaisuudet on kyllä tiedetty, ja niitä on käytetty kautta sukupolvien. Moderni aika vain painoi ne väliaikaisesti unhoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksityiset ihmiset ja pienet jatkojalostusyritykset ovat hyödyntäneet pienimuotoisesti monia luonnonkasveja. Vadelmanlehdillä höystetty tee ja kuusenkerkkäsiirappi ovat tuttuja monille pohjoiskarjalaisille. 4H on tehnyt täällä ja koko maassa vuosikymmenten aikana pioneerityön.

Tänä keväänä alalla on otettu merkittävä askel Joensuussa, kun kuusenkerkkiä, poronjäkälää, nokkosta ja maitohorsman versoja voi poimia tukkuliikkeille. Nuoret maitohorsman versot ovat kotimaista parsaa, ja ne menevät pikku rasioihin pakattuna Etelä-Suomeen muun muassa ravintoloiden ja catering-yritysten käyttöön (Karjalainen, 22.5.).

Myös nokkoselle, vadelmanlehdille ja kuusenkerkille on myyntikanavia auki, kunhan vain poimijoita löytyy. Kovat toiveet kohdistuvat tässä juuri itä- ja pohjoissuomalaisiin, sillä täällä on myös marjan- ja sienenpoiminnan kotimainen kova ydin.

Arktiset Aromit ry:n mukaan luonnontuotteet työllistävät maaseudulla poimijoita, ensiostajia, majoitus- ja kuljetusyrittäjiä, elintarvikekauppiaita sekä raaka-aineita jalostavia ja vieviä yrityksiä. Alihankintoineen luonnontuotealan yritykset työllistävät yli 2 200 henkilöä.

Tässä on vielä paljon lisäämisen varaa. Tilaisuuteen kannattaa tarttua - mutta muistaa poimimissäännöt. On hieno ele Metsähallitukselta, että se on alkanut myydä metsiinsä luonnontuotekeruun vuosilupia esimerkiksi kuusenkerkkien ja pihkan keräilyyn.