Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Terrorismin torjunta tärkein EU-vaalien teema

  • Karjalainen
Suomalaisten mielestä yhteinen terrorismin vastainen kamppailu täytyy nostaa kaikkein tärkeimmäksi keskusteluteemaksi ennen ensi toukokuun lopulla pidettäviä Euroopan parlamentin vaaleja. Keskiviikkona julkistetun Eurobarometri-kyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista pitää terrorismia tärkeimpänä vaaliteemana. Koko EU-alueella tehdyn kyselyn perusteella vain ranskalaisten mielestä (60 prosenttia) terrorismin torjunta on tärkeämpi kysymys kuin suomalaisille.

Ranskalaisten ja suomalaisten tahtotilaa selittävät sattuneet terrori-iskut. Kysely tehtiin syksyllä viimekesäisen Turun puukotusiskun jälkeen. Taustalla on kuitenkin laajempi kehitys. Ennen vuoden 2014 eurovaaleja vain seitsemän prosenttia EU-maiden kansalaisista piti terrorismia yleensäkään tärkeänä vaaleihin liittyvänä teemana.

Terrorismin torjunta on paitsi tärkeä myös järkevä teema juuri EU-vaaleihin. EU-maat voivat yhdessä tehdä enemmän ja paremminkin. Tämä koskee esimerkiksi tiedustelua, rajavalvontaa, toimintaa heti iskujen sattuessa ja yhteistyötä tapausten tutkinnassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kysely kertoo, että terrorismin lisäksi suomalaisia huolettavat ilmasto- ja ympäristökysymykset. Niitä pitää tärkeimpänä vaaliteemana yli puolet suomalaisista, mikä on selvästi enemmän kuin muissa EU-maissa.

Vaikka ympäristökysymykset ovat äänestystilanteessa etäisiä, on EU:lla niissä päätösvaltaa, ja suomalaisten mielestä poliitikkojen vastuulla on vaikuttaa muutoksiin. Suomalaisillekin tärkeitä muita EU-teemoja ovat ensi keväänä ulko- ja turvallisuuspolitiikka, nuorisotyöttömyyden torjuminen ja suhtautuminen maahanmuuttoon.

Eurobarometrin mukaan tällä hetkellä Euroopan unioniin tyytyväisiä on enemmän kuin koskaan. Noin 67 prosenttia on sitä mieltä, että EU:sta on ollut kotimaalle enemmän hyötyä kuin haittaa, suomalaisista 70 prosenttia. Samoin ajattelee hiukan yli puolet briteistä, vaikka maa tekee lähtöä EU:sta. Italiassa 44 prosenttia kansalaisista kokee EU:n hyödylliseksi. Moni maa EU:ssa odottaa Italian alkavan seuraavaksi hämmentää eurovaluuttaa ja koko EU:n rakenteita.

Vain 35 prosenttia suomalaisista aikoo kyselyn perusteella äänestää EU-vaaleissa erittäin todennäköisesti. Tästä on syytä olla huolissaan. Viimeksi äänestysprosentti oli nipin napin 40.