Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Kriisiopas Ruotsin malliin jaettava Suomessakin

  • Karjalainen
Jokaiseen ruotsalaiskotiin jaetaan tämän kuun lopulla opaskirjanen kriisien ja sodan varalta. Edellisen kerran vastaava opas on jaettu 60-luvun alussa kylmän sodan aikana.

Pitäisikö samalla tavalla tehdä Suomessakin? Kyllä pitäisi.

Varautuminen ja varustautuminenkaan ei tuo huonoa karmaa eikä ole paniikin lietsontaa. Se on pelkästään järkevää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmastonmuutos on jo tuonut pahoja tilanteita, ja luvassa on yhä enemmän hankaluuksia. Parhaillaan korjataan viime talven poikkeuksellisia lumituhoja Pohjois-Karjalassakin. Keskitalven pitkät sähkökatkot kestettiin hyvin erityisesti siksi, että ne osuivat seuduille, joissa puulämmitys on arkipäivää ja asukkaat tottuneita vastusten voittamiseen. Tilanne oli silti kriittisen rajoilla.

Lumimyräkkä tai myrskytuho ovat todennäköisiä, mutta ikävä kyllä ei terrorismi, tai sotakaan, ole mahdoton. Sekin on kyettävä sanomaan ääneen.

Ruotsalaiskodeille teroitetaan, että pitää olla pattereita radioon, eikä puhelimen eikä tietokoneen kautta radion kuuntelemiseen voi luottaa. Oppaassa annetaan ohjeita ruuan, juoman ja vessa-asioiden hoitamiseen.

Suomalaisillekin niin nämä neuvot kuin kriisiajan perussanaston kertaaminen, ja tieto siitä, miten voi auttaa, olisi paitsi tarpeellista myös turvallisuuden tunnetta lisäävää vaikeuksien alkaessa. Suomessakin kriisiopas pitää jakaa painettuna jokaiseen kotiin. Netin varaan ei tässä kannata laskea - monestakaan syystä.

Ruotsalainen kriisi taitaa kuitenkin yhä olla vähän suomalaista lievempi. Kaappiin kehotetaan varustamaan sardiineja, makrilleja, ravioleja, hummusta ja hedelmäkiisseliä.