Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Yrittäjien ja päättäjien yhteys perusta kasvulle

  • Karjalainen
Arvostus ja asenne ovat tärkeitä, mutta yksin ne eivät riitä. Pohjoiskarjalaisille yrittäjille tehdyn kyselyn mukaan elinkeinoelämän kehityssuunnan ratkaisee se, kuinka hyvin kunta ja yritykset pystyvät tekemään käytännön yhteistyötä (Karjalainen, 24.5.).

Vuorovaikutus ja yhteistyö on helpompaa pienissä ja keskisuurissa kunnissa kuin suurissa ja kasvottomissa kuntakolosseissa, koska keskeiset kuntapäättäjät ovat lähempänä yrittäjien arkea.

Pohjois-Karjalassa on tehty laajalla rintamalla hyvää työtä. Koko maan yrittäjille tehty kysely kertoo, että maakuntien vertailussa Pohjois-Karjalassa yrittäjät ovat eniten tyytyväisiä harjoitettuun elinkeinopolitiikkaan. Koko maakunnan lisäksi yritysmyönteistä mainetta saivat yksittäisistä kunnista Joensuu, Lieksa ja Ilomantsi. Hyvää mainetta pohjoiskarjalaisille on tullut aiemminkin vastaavissa kyselyissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yritysmyönteisyys ei ole itsestäänselvyys, vaan sen eteen pitää tehdä töitä joka päivä. Tulevat vuodet näyttävät, ollaanko nyt vedenjakajalla, kun seudullisesta elinkeinoyhteistyöstä ollaan palaamassa kuntakohtaiseen toimintaan. Pystyvätkö kunnat näin saamaan paremmin alueelleen uusia yrityksiä ja työpaikkoja? Kuntien ja yritysten käytännön yhteistyö tarkoittaa esimerkiksi tilakysymysten ja muun infran ratkomista, samoin työvoimatarpeiden mahdollista täsmäkouluttamista.

Pohjois-Karjalassa yrityksillä menee yleisesti ottaen hyvin, etenkin kasvuhakuisilla yrityksillä. Uhkakuvia kuitenkin riittää: uusia yrityksiä syntyy verkkaan, työttömyys vähenee hitaasti ja työvoimapula uhkaa menestyvillä aloilla. Paljon työllistäviä uusia suuryrityksiä ei ole saatu mutta pitäisi saada maakuntaan. Pienetkin yritykset ovat tärkeitä. Pohjois-Karjalassa on paljon eläkekynnyksellä olevia yhden hengen yrityksiä, jotka kuolevat, ellei löydy jatkajia.

Keskeinen yrittämisen edistämisen keino on alentaa kaikin tavoin työllistämisen kynnyksiä.

Kuntien täytyy pystyä lisäämään omaa houkuttelevuuttaan. Kontiolahti nappasi Joensuun puolelta Jotwiren tehtaan ja 120 uutta työpaikkaa. Kontiolahti hyötyy, koko seutukunta samoin. Nurmes ja Lieksa tekevät hyvää yhteistyötä - vaikkakin elinkeinopoliittisesti erillään - luodessaan edellytyksiä Porokylän Leipomon toiminnan laajennuksille.