Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Aika on jo kypsä kansalaispalvelumallille

  • Karjalainen
Nykymuotoinen asevelvollisuus pitäisi korvata sukupuolineutraalilla kansalaispalveluksella, joka sisältäisi niin nykyisenkaltaisen asepalveluksen kuin siviilipalveluksen kokonaan korvaavan uuden vaihtoehdon.

Näin esitetään keskiviikkona julkistetussa entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin (r.) nimeä kantavan Bank of ideas -ajatushautomon selvityksessä, mutta samankaltaista muutosta esittävät myös sekä keskustan että kokoomuksen puoluehallitukset vastauksina tätä asiaa koskeviin puoluekokousaloitteisiin.

Nykyinen pääministeripuolue keskusta ilmoittaa käynnistävänsä selvityksen oman kansalaispalvelumallinsa kehittämiseksi. Toinen päähallituspuolue kokoomus on jo aiemmin hyväksynyt puoluekokousaloitteen kutsuntojen ulottamisesta myös naisiin ja näkee ajan olevan nyt kypsä kutsuntojen laajentamiselle sekä kansalaispalvelumallille. Kokoomus aikoo nostaa asian puolueen yhdeksi seuraavaksi hallitusohjelmatavoitteeksi ensi vuoden eduskuntavaaleihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koska myös SDP:ssä on jo pitkään ollut kannatusta kansalaispalvelulle, enää ei kyse ole siitä, tuleeko tämä muutos, vaan kyse on siitä, milloin se tulee. Tämä on hyvä asia, sillä aika on ajanut ohi perinteisistä palvelusmuodoista.

Yleinen asevelvollisuusjärjestelmä on Suomelle niin tärkeä ja tuloksekkaaksi osoittautunut kivijalka, ettei sitä pidä murentaa. Sen sijaan siviilipalvelus on vanhentunut muoto, ja alkukantaista jälkeenjääneisyyttä edustaa se, että tällainen velvollisuus koskee yksinomaan miehiä. Tämän sukupuoliseikan perustelu raskaudella ja lasten synnyttämisellä on taas suorastaan kivikautista.

Tuoreessa ajatushautomon esityksessä on paljon kannatettavaa. Uutta ja raikasta ajattelua on muun muassa se, että kansalaispalveluksen suorittamisesta saa verohuojennuksen, jota vastaavasti sitä suorittamatta jättäneet eivät saisi. Tämä on paljon perustellumpi ja kestävämpi malli kuin kansalaisen sulkeminen vankilaan vakaumuksensa vuoksi.

Hyvällä valmistelulla kansalaispalvelukseen voidaan löytää asepalveluksen rinnalle muita yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta edistäviä vaihtoehtoja, joista ei tule omantunnonkysymystä ainakaan niin monelle kuin tähän saakka on tullut. Samalla velvollisuus voidaan ulottaa kaikkiin sukupuoliin.