Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Vaalit erillään soten viivästyksestä huolimatta

  • Karjalainen
Päivä päivältä näyttää selvemmältä, että sote- ja maakuntauudistuksen valmistuminen viivästyy ja sen toteutuksen aikataulua siirretään. Uudistus on kytköksissä ensimmäisten maakuntavaalien järjestämisen ajankohtaan. Vaalit on ollut tarkoitus pitää lokakuun lopulla.

Sekä uudistuksen että maakuntavaalien aikataulu on pitkälti kiinni perustuslakivaliokunnan lausunnosta, jonka valmistuminen on siirtynyt ensi viikkoon. Lausuntoluonnos vuodettiin ennen aikojaan, ja sen mukaan lakipaketissa on niin paljon korjattavaa, että hallituksen haluama aikataulu ei enää päde ja pidä.

Hallitus syyttää oppositiota uudistuksen hidastamisesta tahallisella poliittisella pelillä. Opposition mukaan uudistus on tehtävä, mutta ei niin kuin hallitus on nyt tekemässä ja viemässä koko maata turmion tielle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sote-valmistelun tulipalokiireen rinnalla puolueissa on yleistynyt halu siirtää maakuntavaalit pidettäväksi ensi keväänä. Hallituspuolueissakaan ei enää vastusteta sitä niin kiivaasti kuin aiemmin. Maakunta-, eduskunta ja EU-vaalien yhdistäminen on väärä tie ja huolestuttavaa demokratian kannalta. Kaikki kolme vaalia on pidettävä erillään, vaikka sote-uudistus viivästyy ja sen voimaantuloa siirretään tuota tuonnemmaksi.

Ensimmäisten maakuntavaalien siirtäminen muiden vaalien yhteyteen halventaa vaalin historiallista arvoa ja merkitystä. Uudet maakunnat tarvitsevat omat vaalinsa - ja ansaitsevatkin.

Kolmen vaalin yhdistäminen palvelisi vain puolueita. Ne säästäisivät rahaa ja vaivalloista vaalityötä. Äänestysaktiivisuus tuskin lisääntyisi vaan päinvastoin, mikä olisi pahaksi demokratian toteutumiselle. Kolmissa vaaleissa kerralla äänestäjälle olisi aiempaa vaikeampaa tehdä valintaansa harkinnan ja halun pohjalta.

Kaikille kolmelle vaalille on omat tarpeensa ja teemansa. Teemoja on kirkastettava ja täsmennettävä, ei hämmennettävä.

Jos sote-uudistus siirtyy muutamalla kuukaudella, voidaan maakuntavaalit järjestää vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa, jotta vaaleihin valmistautumiseen jää kohtuullisesti aikaa. Mikäli koko uudistuksen voimaantuloa lykätään esimerkiksi vuoden 2021 alkuun, niin ensi syksy on maakuntavaaleille hyvä ajankohta. Silloin ei tule liian kiire kellekään.