Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Uusia vesielementtejä harrastamiseen ja matkailuun

  • Karjalainen
Outokummussa kaivoksen jälkeensä jättämiä tiloja ja kaupungin kaivoshistoriaa hyödynnetään matkailussa. Suuria turistivirtoja ei ehkä ole onnistuttu houkuttelemaan, mutta pienemmätkin ovat pohjoiskarjalaisen matkailun mittakaavassa merkittäviä.

Uutta ja tärkeää on jälleen aluillaan, sillä laitesukellus on päässyt koesukellusvaiheeseen veden täyttämissä kaivoskuiluissa (Karjalainen, 24.5.). Kyse on pienten piirien harrastuksesta, mutta koska lähin vastaava paikka on Pieksämäellä, sukeltajien kartoilla lienee tilaa Outokummulle.

Sukeltamaan tunneleihin ei satunnaisella matkailijalla ole asiaa, mutta tietoisuus veden täyttämien kuilujen päällä olevasta kaupungista on muillekin kiehtova mielikuva.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toinenkin uusi veteen liittyvä harrastus- ja matkailuelementti on syntymässä Pohjois-Karjalaan. Surf Joensuun surffiaalto palkittiin kevättalvella Joensuu City Challenge -kilpailussa, ja voittorahoilla aalto on tarkoitus saada surffattavaksi jo tänä keväänä. Nyt rakennettava aalto on kuitenkin pilotti ja luultavimmin väliaikainen. Myöhemmin on tarkoituksena saada koskeen pysyvä aaltorakenne (Karjalainen, 27.4.).

Pielisjoesta havitellaan uutta potkua myös lainelautailulle ja freestylemelonnalle.

Pielisjoen surffiaalto tuo ulottuville Outokummun kaivossukeltamistakin harvinaisempaa herkkua. Lähin vastaava rakennettu aalto on Münchenissä.

Näihin uutuuksiin verrattava elämys on Ruunaan koskenlasku. Se kuulostaa monen pohjoiskarjalaisen korviin jo niin tutulta, ettei siellä ole tullut käytyä vuosiin tai vuosikymmeniin. Lumitalven jälkeen kannattaisi käydä verestämässä kokemukset.