Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Erästelymatkailussa suuria kasvumahdollisuuksia

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalassakin on yritystoimintaa, joka perustuu kalastukseen, metsästykseen sekä suurpetojen katseluun ja kuvaamiseen. Luontomatkailussa kaikkiaan nähdään valtavia kasvun mahdollisuuksia. Pohjois-Karjalassa on siihen mainiot luontaiset edellytykset: järviä, virtavesiä, metsää ja erämaita.

Yrittäjien oman kokemukseen perustuvan kehitystoiminnan rinnalle kasvun pohjaksi tehdään nyt myös tieteellistä tutkimusta Itä-Suomen yliopistossa. Hankkeessa ovat mukana Metsähallitus ja Luonnonvarakeskus. Tutkimuksessa selvitetään kalastuksen biologisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia mutta ensi kertaa myös, kuinka voidaan kehittää elämyksiin perustuvaa kalastusmatkailua.

Tutkijoiden mukaan vapaa-ajankalastus muuttuu jatkuvasti entistä elämyshakuisempaan suuntaan. Haasteena on kehittää elämysten hakemisesta ja saamisesta houkuttelevia matkailutuotteita. Onkimista, pilkkimistä, vapakalastusta, rysä- tai troolikalastuksen seuraamista - mahdollisuuksia on paljon. Nämä voisivat oikein räätälöitynä kiinnostaa myös kiinalaisia matkailijoita, joita halutaan runsaasti Pohjois-Karjalaankin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Matkailutuote on tärkeä, mutta muutakin tarvitaan. Sellaisia ovat aidot ja ainutlaatuiset houkuttimet. Sellainen voi olla esimerkiksi järvilohikannan elvyttäminen Pielisjokeen. Hankkeessa ovat mukana muun muassa Maakuntaliitto ja sanomalehti Karjalainen.

Luontoturismin kasvun mahdollisuudet ovat valtavat kotimaassakin. Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan vain neljä prosenttia kotimaisista kalastajista ja kuusi prosenttia metsästäjistä ostaa niihin liittyviä palveluja.