Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Pääkirjoitus

Maatalouden hintakriisi alkaa näkyä markkinoilla

  • Karjalainen
Sianlihan aivan samoin kuin naudanlihan, maidon ja viljan hinta on ollut pitkään niin heikko, että joka päivä navettojen ja konehallien ovia suljetaan viimeistä kertaa.

Nyt tilanteen vakavuus ja vaikutukset alkavat näkyä. Kotimaisen sianlihan saatavuus on vaikeutunut pienille liha-alan yrittäjille viime vuodesta (Karjalainen, 25.5.). Lihakeskusliitto ry:n toiminnanjohtaja Mari Hannuksela myöntää, että sianlihan tuotanto ei ole maatiloille kannattavaa. MTK on yrittänyt puhua tästä jo vuosia.

Kauppa ja elintarviketeollisuus ovat kirittäneet katteitaan ja alentaneet kuluttajahintoja raaka-aineiden hintaa halpuuttamalla. Jossain vaiheessa tätä ei enää yksinkertaisesti pystytä jatkamaan. Ehkä juuri nyt aletaan olla tien päässä, vaikka kevät luo taas uskoa parempaan tulevaisuuteen. Jos kesästä tulee hyvä, ja sadosta sen myötä, tilanne toki paranee viimevuotisesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Selvää on, että jos maatalous on pitkällä aikavälillä kannattamatonta, se vähitellen supistuu. Viimeistään sukupolvenvaihdoksen tilanteessa kannattavuus punnitaan. Yhä suuremmat tilat jäävät vaille jatkajaa, joten supistumiskehitys jatkuu tulevinakin vuosina. Uudella vedenjakajalla ollaan EU:n uuden ohjelmakauden alkaessa ja tukitasojen pudotessa tämän hetken ennusteiden mukaan roimasti.

Sitä ennen tuottajahinnat on pakko päivittää.

Metsätalouden ja -teollisuuden tilanne muistuttaa nyt maataloudessa jo koettua. Metsäteollisuuden edustaja varoitti jo kantohintojen nousun vaaroista: jos kantohinnat nousevat, teollisuuden kannattavuus kärsii.

Tukkipuun hinta on elänyt markkinatalouden ehdoilla eli hinta on noussut ja laskenut kysynnän mukaan. Kuitupuun hinta on sen sijaan muodostunut lähinnä muutaman ostajan ilmoituksin. Samanlaista kilpailua kuin tukinostossa ei kuitupuumarkkinoilla ole senkään takia, että osa kuidusta tulee tukin kylkiäisenä.

Kun sellun kysyntä ja hinta ovat nousseet, ja kuitupuun tarve kasvaa investointienkin myötä, sen pitää näkyä myös metsänomistajan kukkarossa. Muuten voi käydä kuin kotimaiselle sianlihalle eli sitä ei lopulta riitäkään.

Jos kuitupuusta maksetaan metsänomistajan katsannossa liian vähän, sen pitkän ajan vaikutus on katastrofaalinen. Paitsi että kuitupuukauppoja ei synny, lopulta tulee tukista pula.