Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Seuraava eduskunta muuttanee translain

  • Karjalainen
Huomattava enemmistö eduskunnasta näkee Suomen nykyisen transsukupuolisia koskevan lain vanhentuneena ja ihmisoikeuksien vastaisena, käy ilmi Karjalaisen (tänään) tekemästä kyselystä. Myös tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoittaa olevansa valmis edistämään lain muutosta.

Ongelmana laissa nähdään lisääntymiskyvyttömyysvaatimus. Laki edellyttää lääketieteellistä todistusta sterilisaatiosta tai muusta lisääntymiskyvyttömyydestä ehtona juridiselle sukupuolen vahvistamiselle.

On helppo ymmärtää, miksi sukupuoltaan korjanneet tai muutoin pysyvästi muun kuin syntymässä vahvistetun sukupuolen omakseen kokevat ihmiset haluavat virallisen vahvistuksen sukupuolelleen. Kukaan ei halua törmätä arkielämässään toistuviin sekaannuksiin siksi, että passissa tai ajokortissa on miehen nimi ja henkilötunnus, mutta henkilö näyttää naiselta, tai toisin päin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muissa Pohjoismaissa lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on jo poistettu laista, sikäli kun sitä on sinne alun perin kirjattukaan. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin pitää vaatimusta ihmisoikeuksien vastaisena. Käytännössä vaatimus on myös turha ja hidastaa prosessia. Sukupuolenkorjaushoidot vaikuttavat lisääntymiskykyyn, joten todistusten vaatiminen vaikuttaa ihmisten kiusaamiselta.

Tähän näkemykseen yhtyy Karjalaisen kyselyn mukaan jopa kolme neljäsosaa nykyisestä eduskunnasta. Suurista puolueista SDP:llä ja keskustalla on jo puoluekokouspäätös translain uudistuksen kannattamisesta. Kokoomuksella aihe on ensi kesäkuun puoluekokouksen asialistalla.

Hallituspuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen toteaa Karjalaiselle melko suorasanaisesti, että hallitus ei ole tuonut lakimuutosta eduskuntaan yhden hallituspuolueen vastustuksen vuoksi. On ilmeistä, että kokoomus ja keskusta olisivat lain muutokseen valmiit, mutta asia on jätetty perussuomalaisten ja sittemmin sinisten vastustuksen vuoksi.

Tällä hallituskaudella translaki jää epäilemättä sote- ja maakuntauudistussotkujen jalkoihin. Kun vastustajiin kuitenkin kuuluvat vain kristilliset, perussuomalaiset ja siniset, voi asian etenemistä hyvällä syyllä odottaa seuraavien vaalien jälkeen.