Maanantai, 12.11.2018 
Virpi
Pääkirjoitus

Sähkön siirtohinnoitteluun saatava tolkkua

  • Karjalainen
Kansalaisia kovasti kiukuttavat sähkön siirtomaksut ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa (Karjalainen, tänään). Kiukku kihisee etenkin silloin, kun siirtomaksun osuus sähkölaskussa on suurempi kuin sähkön kulutuksen.

Nopeaa ratkaisua epäoikeudenmukaiseksi koettuun käytäntöön ei ole, mutta vihdoin jotakin yritetään. Hallitus on asettanut selvitysmiehen tutkimaan vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa sähkön jakeluverkon toimintavarmuuden parantamista sekä sitä kautta kustannussäästöjä. Käytännössä tuo tarkoittaa, että olisiko muita vaihtoehtoja kuin kallis sähköverkon maakaapelointi etenkin harvaan asutuilla alueilla.

Siirtohinnoittelusta katosi tolkku ja poliittinen ohjaus sen jälkeen, kun valtio päätti luopua luonnollisesta monopolista ja myi sähköverkon yksityisille yhtiöille. Yhtiöt perustelevat hintojen korotuksia sillä, että laki velvoittaa niitä parantamaan sähkönjakelun toimintavarmuutta. Perustelu on pätevä ja hyväksyttävä tiettyyn rajaan asti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sähkönjakelun toimintavarmuudessa on ollut ongelmia esimerkiksi myrskyjen ja lumikuormien takia. Siksi sähköverkkoa kaivetaan maan sisään, maakaapeloidaan. Kaapelointi on erityisen kallista Itä-Suomen kaltaisilla harvaan asutuilla alueilla, joissa sähköverkon piirissä on vähemmän asukkaita ja maksajia kuin tiiviissä kaupunkitaajamissa.

Hyvä, että selvityksessä tutkitaan siirtohintojen alueellista kohdentumista ja harvaan asuttujen alueiden erityiskysymyksiä. Samoin tärkeää on selvittää siirtomaksujen osuutta sähkön kokonaishinnassa. Siihen vaikuttaa myös viime vuosina rajusti noussut sähköveron osuus. Sähkö on ollut valtiolle erinomaisen tuottava lypsylehmä.