Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Muoviroskataistoon monella rintamalla

  • Karjalainen
EU-komission tuore esitys kymmenen erilaisen kertakäyttömuovituotteen kieltämiseksi on pienten askelten politiikkaa mutta tärkeää sellaista. Jos halutaan tuloksia, puhtaampaa ja terveempää luontoa, on taistoon muoviroskia vastaan käytävä yhtä aikaa mahdollisimman monella rintamalla.

Suomi ei voi ratkaista ongelmaa yksin. Silti aina voi tehdä enemmän ja paremmin kuin tähän saakka on tehty.

Viisas Suomi panostaisi tässä tilanteessa etenkin puupohjaisten tuotteiden ja pakkausten kehittämiseen. Niillä on hyvin korvattavissa EU:n kieltolistalle joutuvat muoviset kertakäyttöruokailuvälineet sekä muovia sisältävät pumpulipuikot ja juomapillit. Muovipillien ja -aterimien merkitys voi vaikuttaa vähäiseltä. Kuitenkin komission mukaan kieltolistan kymmenen tuotetta ovat yhdessä jopa 70 prosenttia merten roskista, ja niitä löytyy eniten Euroopan rannoilta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aikaa on tuotekehityksen lisäämiseen. Nopeimmillaan uusi direktiivi voi tulla voimaan parin vuoden kuluttua, jos se saa ensin EU-parlamentin ja jäsenmaiden hyväksynnän.

Toinen tärkeä tekijä on keräysjärjestelmän jatkuva kehittäminen. Kiellot ja kieltolistat eivät yksin riitä. Muovinkeräys on saatu Suomessa kohtuulliseen alkuun, mutta keruuta, lajittelua ja muovin uudelleenkäyttöä voi lisätä paljonkin. Muovipussien ja -roskien palautuksen palkitsevan järjestelmän luominen muuttaisi asenteita ja lisäisi kierrätystä. Kun porkkana toimii pullojen ja tölkkien palautuksessa, niin miksei muovipusseissakin?

Jos EU säätää eurooppalaisen muoviveron, täytyy Suomen seurata esimerkkiä. Kaikilla haittaveroilla on kuitenkin saatava aikaan todellisia tuloksia ja vaikutuksia, eikä vain lisää byrokratiaa.

Lisää EU-toimia lienee tulossa. Jo nyt EU velvoittaa jäsenvaltionsa keräämään talteen vuoteen 2025 mennessä peräti 90 prosenttia kertakäyttöisistä muovijuomapulloista. Kovan tavoitteen toteutuminen vaatii keräysjärjestelmien kehittämistä koko EU-alueella.

Muovin käytön vähentämisen lisäksi täytyy tehostaa luontoon päätyneiden roskien siivoamista. Vahinkojen ja vaikutusten kertymistä voi hidastaa ja vähentää, kun jokainen tekee osansa. Yksinkertaisin neuvo on, ettei heitä luontoon mitään muovia tai muitakaan roskia.