Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

18-vuotias saa ja osaa päättää tupakoinnistaan

  • Karjalainen
Tupakointi vähenee Suomessa. Se on osin kovien keinojen ansiota. Tupakkalakia on kiristetty toistuvasti. Tupakkatuotteiden hintoja on nostettu parissakymmenessä vuodessa reilut 150 prosenttia. Tupakan saatavuutta on rajoitettu monin keinoin. Ehdottomia tupakointikieltoja on lisätty.

Samaa kiristyvää linjaa jatketaan, kun tähtäimessä on kokonaan Savuton Suomi vuoteen 2030 mennessä.

Uusia rajoituksia pohtinut työryhmä esittää kymmeniä ehdotuksia. Niissä on paljon hyvää mutta myös ainakin yksi arveluttava ehdotus. Työryhmä nostaisi tupakkatuotteiden ostoluvan ikärajan 20 vuoteen, kun se on nykyisin 18 vuotta. Sama ikäraja koskisi tupakkatuotteiden hallussapitoa ja maahantuontia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ikärajan nosto ei ole looginen. 18-vuotias on täysi-ikäinen ja -valtainen. Hän saa äänestää, säätää kansanedustajana lakeja, ostaa alkoholiakin, muttei tupakkaa. Onko 20-vuotias 18-vuotiasta viisaampi päättämään henkilökohtaisesti, tupakoiko vai ei?

Esitys ei ole kuitenkaan ainutlaatuinen. Muutama vuosi sitten terveysasiantuntijat esittivät tupakan myyntikieltoa kaikille vuoden 2000 jälkeen syntyneille suomalaisille.

Työryhmään kuulunut kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) sanoo, että tärkein keino tupakoinnin vähentämisessä on sen hinta. Työryhmä esittääkin tupakkaveron korotusten jatkamista myös tulevilla vaalikausilla vähintään samalla tasolla kuin tällä vaalikaudella. Se tietää toistuvia hinnankorotuksia.

Tupakointikiellon päättämistä asuntoyhtiöissä helpotettaisiin. Kielto tulisi uimarannoille ja leikkipuistoihin. Myös bussipysäkeillä, junalaitureilla ja taksitolpilla kiellettäisiin tupakointi. Kunnille suositellaan, että ne omilla kielloillaan rajoittaisivat tupakointia esimerkiksi toreilla.

Nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti, samoin erilaiset sähkötupakat. Tähän on nyt herätty. Työryhmän ehdottaa esimerkiksi nuuskan matkustajatuonnin rajan laskemista yhdestä kilosta sataan grammaan vuorokaudessa. Uuteen lakiin kirjattaisiin myös nikotiinia sisältävät tupakan vastikkeet.

Matkustajatuontia esitetään rajattavaksi laajasti. Jatkossa savukkeita saisi tuoda verovapaasti EU:n ulkopuolelta enää pari askia nykyisen yhden kartongin sijaan.