Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Hallitukselle näytettiin vihreää valoa

  • Karjalainen
Perustuslakivaliokunnan lausunto hallituksen sote-ja maakuntauudistuksesta oli odotetun kriittinen mutta jättää kuitenkin uudistuksen läpiviennille vihreän valon palamaan. Hallitus on korjannut uudistusta viimekesäisten perustuslakivaliokunnan vaatimusten mukaisesti, mutta ihmetystä herättävän paljon huomautettavaa on edelleen.

Valiokunta vaatii muutoksia sote-uudistuksen valinnanvapausjärjestelmän voimaantulon aikatauluun ja maakuntien sote-palvelujen rahoitukseen. Lisäksi korjattavaa on lukemattomissa yksityiskohdissa. Tiedotustilaisuudessa puhuttiin hallituksen hutiloinnista, eikä väitettä voi pitää ainakaan täysin tuulesta temmattuna. Loppukiri ja kipeät kompromissit näkyvät.

Sote- ja maakuntauudistuksen läpimenolle perustuslakivaliokunnan lausunto antaa toiveita. Ainakin teknisesti hallituksella ja eduskunnalla on siihen mahdollisuus vielä tällä vaalikaudella. Se edellyttää kuitenkin huolellisuutta ja ripeyttä lakiehdotusten muokkaamisessa perustuslakivaliokunnan vaatimusten mukaisesti ja lisäksi ripeyttä sosiaali- ja terveysvaliokunnalta. Esitysten on sen jälkeen oltava perustuslain mukaisia, sillä kolmanteen valiokuntakierrokseen eduskuntakausi ei riitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perjantain jälkeen hallituksen hajoaminen sote-uudistukseen näyttää entistä epätodennäköisemmältä siitäkin huolimatta, että kompastuskivenä on valinnanvapauden tavat ja aikataulu. Eduskuntaryhmät ja hallitus ottavat jatkoon kantaa ensi viikolla, mutta perjantaisen tiedotustilaisuuden perusteella asian loppuun viemiseen on sekä halu että mahdollisuus.

Siun soten merkitys näyttää korostuvan koko ajan. Vaatimus sote-uudistuksen pilotoinnista sekä vahvistamisesta palveluittain ja alueittain on helpompi järjestää jo koetellulle pohjalle.

Uudistuksen läpivienti edellyttää sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniltä tinkimistä pitkästä kesälomasta. Toivottavasti joustamiseen on valmiutta oppositiokansanedustajillakin. Muu näyttäisi ikävästi jarrutukselta.

Maakuntavaalien tähtäimen on oltava edelleen selvästi ennen eduskuntavaaleja. Niissä on jo päästävä uusiin aiheisiin, joita yhteiskunnan uudistamisessa nykypäivän tarpeisiin kyllä riittää.