Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Kesämökiltä halutaan enemmän mukavuuksia

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalassa on Tilastokeskuksen mukaan lähes 21 500 yksityisessä omistuksessa olevaa kesämökkiä, koko Suomessa yhteensä 431 000. Koko maassa mökinomistajista 67 prosenttia on ulkopaikkakuntalaisia.

Vapaa-ajanasukkailla on valtava merkitys mökkikuntien taloudelle, sillä mökeillä viivytään pitempiä aikoja kuin ennen. Merkitys on erityisen suuri kunnille, joissa mökkejä on enemmän kuin vakituisia asuntoja. Sellaisia kuntia oli viime vuonna Suomessa 65. Mitä enemmän vakituiset asukkaat vähenevät, sen tärkeämmiksi kasvavat kesäasukkaiden tuomat tulot kullekin paikkakunnalle.

Kesämökkiläisten suhteellinen lisääntyminen kunnissa tuo myös haasteita palvelujen järjestämiseen. Ajatus kaksoiskuntalaisuudesta, verojen maksusta sekä koti- että mökkikuntaan, ei ole edennyt. Kunnissa on myös vaihteleva käytäntö suhtautumisessa kesämökin muuttamiseen vakituiseksi asunnoksi. Arvion mukaan (Vaarojen Sanomat, 24.5.) koko maassa noin 30 000 kotitaloutta asuu vapaa-ajan asunnollaan laittomasti. Yhtenäisen käytännön saaminen kaikkiin kuntiin selkeyttäisi tilannetta ja pelisääntöjä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mökkiläisiä puhuttaa myös vapaa-ajan asuntojen kiinteistöverotuksen taso ja nousu.

Kaikkiaan kesämökkeilyn luonne muuttuu hitaasti mutta varmasti. Hyvän taloussuhdanteen aikana mökkikauppa käy kohtuullisesti Pohjois-Karjalassakin. Uusia mökkejä rakennetaan kuitenkin aiempaa vähemmän.

Mökinomistajat vanhenevat, ja etenkin nuoremmat haluavat loma-asunnolta samoja mukavuuksia, mitä on vakituisessa asunnossa: sisävessat, suihkut, sähköt ja kunnollinen jätehuolto. Mökki vesistön rannalla ja mieluiten autotien päässä, eikä kaukana kotoa.

Tuollaiset vaatimukset nostavat uuden mökin rakentamisen hinnan omakotitalon hintoihin. Myös vuokramökeiltä halutaan tasoa ja laatua. Ennen mökille mentiin kuin työleirille. Nyt halutaan lomailla, levätä ja rentoutua.

Tuo lienee taustalla myös suhtautumisessa mökin omistamiseen. Viime vuonna tehtiin tutkimus, millaisia ovat nuoret aikuiset mökkeilijöinä vuonna 2030. Peräti 47 prosenttia vastanneista arvioi, että vuokramökki on hänelle suosituin ja todennäköisin mökkeilyn muoto. Siten mökkimarkkinoilla on kasvun ja bisneksen mahdollisuuksia jatkossakin.