Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Sairaampaa väkeä, huonommin lääkäriin

  • Karjalainen

Lääkäripula painaa Pohjois-Karjalaa ja Kainuuta pahemmin kuin muuta maata (Karjalainen, 5.6.). Pohjoiskarjalaisista 19 prosenttia kokee päässeensä lääkäriin huonommin kuin olisi ollut tarvis. Koko maassa lääkäripalveluja kokee saavansa liian vähän 16 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi THL:n FinSote-tutkimuksesta.

Pohjois-Karjala on myös yksi niistä maakunnista, joissa väki on kaikkein sairainta ja kokee terveydentilansa keskitasoiseksi tai sitä huonommaksi yleisemmin kuin muissa maakunnissa keskimäärin - niin ikään THL:n tutkimusten mukaan.

Erot eivät ole suuren suuria, mutta osoittavat huolestuttavaa vinoumaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ongelmien kokoa korostaa se, että nuorimmat, 20-54-vuotiaat, suhtautuvat kriittisimmin sosiaali- ja terveyspalvelujen toimivuuteen. Pohjoiskarjalaisten joukossa tätä kriittisintä ikäluokkaa on suhteellisesti vähemmän kuin tilanteensa paremmaksi kokeneilla alueilla, esimerkiksi Kanta-Hämeessä ja jopa pääkaupunkiseudulla.

Pohjois-Karjalan huonolle tilanteelle voi helposti nähdä useita selittäviä tekijöitä. Yksi niistä on ikä: vaikka nuoret ja terveimmät ovat kriittisimpiä, vanhemmilla on enemmän kremppoja ja siten lääkärin tarvetta.

Mitä suurempi osa väestöstä on eläkkeellä ja työttömänä, sitä vähemmän voidaan käyttää työterveyspalveluja, jotka toimivat hyvin. Näin paineet julkista terveydenhoitoa kohtaan ja tyytymättömyys kärjistyvät juuri Pohjois-Karjalan ja Kainuun tapaisilla alueilla.

Myös lääkäripula on sitä suurempi ongelma, mitä syrjemmäs mennään. Kaupunkiseudut, erityisesti Etelä-Suomi, vetävät puoleensa lääkäreitä niin kuin muitakin. Jos joku lääkäri tahtoisikin maakuntiin, puolison työpaikasta tulee helposti ongelma.

Nousukauden myötä lääkäripulan voi ennustaa uudestaan pahenevan. Yksityisillä terveysasemilla on sitä paremmin vetoa, mitä parempi yleinen taloustilanne on. Lääkärikoulutuksen lisäämisestä tarvetta vastaavaksi näyttää olevan turha haaveillakaan.

Nuoret ovat kriittisempiä kuin vanhat ja naiset kriittisempiä kuin miehet. Miehissä on edelleen paljon niitä, joille lääkäristä poissa pysytteleminen on kunnia-asia. Naiset hoidattavat sairauksiaan paremmin, käyvät siis lääkärissä useammin ja näkevät epäkohdat selvemmin - tuntevat ne usein omissa nahoissaan.

Muokattu 6.6.2018 kello 12.05: Tiedot käyvät ilmi THL:n FinSote-tutkimuksesta.