Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Elämän viime vaiheiden hoidon taso selvitykseen

  • Karjalainen
Eduskunta hylkäsi toukokuussa kansalaisaloitteen eutanasian laillistamisesta (Karjalainen, 5.5.), mutta aloite on johtamassa sentään johonkin.

Sosiaali- ja terveysministeriö on nyt asettanut työryhmän, jonka tarkoituksena on selvittää elämän viime vaiheissa annettavaa hoitoa ja eutanasiaa koskevia sääntelytarpeita (Karjalainen, 6.6.). Työryhmän työ kestää kesään 2021 saakka.

Jo aiemmin on tiedetty, että suomalaiset ovat alueellisesti olleet kuoleman edessä epätasa-arvoisessa asemassa. Saattohoidon osaaminen ja taso ovat vaihdelleet paikkakunnasta riippuen. On siis tärkeää, että työryhmä nyt kokoaa kattavan kokonaiskuvan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tilasta Suomessa. Samalla hoidon laatua kehitetään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kerätyn tiedon pohjalta työryhmä jatkovaiheessa arvioi eutanasiaa koskevan lakimuutoksen tarpeellisuutta Suomessa. Mikäli työryhmä lopulta esittää eutanasian sallimista, ehdotuksella on varmasti kansalaisaloitetta paremmat mahdollisuudet mennä läpi.

Eutanasian sallimista on syytä harkita. Suomessakin koetaan säännöllisesti tapauksia, joissa elämän viimeiset, vaikeat hetket pitkittyvät epäinhimillisesti.

Tätä mieltä on myös kokenut saattohoitolääkäri, entinen Terhokodin johtaja Juha Hänninen. Viimeksi Helsingin Sanomien (2.6.) haastattelussa Hänninen toteaa joutuneensa näkemään liikaa sellaisia kuolemia, joita kenenkään ei inhimillisesti ajatellen pitäisi joutua kokemaan.

Joka tapauksessa osin kansalaisaloitteen ansiota on, että saattohoidon ja palliatiivisen hoidon tilanne selvitetään nyt perusteellisesti. Johti selvitys lopulta eutanasian hyväksymiseen tai ei, se varmasti johtaa ainakin siihen, että elämän viime vaiheiden hoidon tasoa tarkkaillaan paremmin.

Pohjois-Karjalassa parantumattomasti sairaiden hoito on paranemassa jo nyt, kun Joensuuhun avattiin uusi palliatiivinen keskus (Karjalainen, 6.6.). Keskuksessa tehdään hoitosuunnitelmat parantumattomasti sairaiden hoitoon koko maakunnan alueelle.

Huomionarvoinen on myös keskuksen osastonylilääkärin Minna Kiljusen tekemä aloite omaisille taattavasta saattohoitovapaasta. Muiden Pohjoismaiden tyyppinen käytäntö helpottaisi sekä kuolevan että lähiomaisten viimeisiä yhteisiä hetkiä.