Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Rescue-koiriin on suhtauduttava pidättyvästi

  • Karjalainen
Koirien pelastaminen maista, joissa irtokoirat ovat arkipäivää, on osalle koiraihmisistä ruohonjuuritason hyväntekeväisyyttä. Myös pelastettuja rescue-kissoja adoptoidaan Suomeen. Kyse on vain osin rahasta, sillä myös rescue-eläin maksaa, koira satoja euroja.

Nyt Suomessa pelätään, että rescue-koirien myötä tappava rabiestauti palaa maahan (Karjalainen, 6.6.). Norjassa yleistyneet rabiestapaukset ovat johtaneet rescue-koirien maahantuonnin kieltämiseen. Suomessakin asiaan on suhtauduttava valppaasti, ja mieluummin hiukan liioitellen kuin vähätellen.

Vaikka koiran paperit näyttävät olevan kunnossa, kokemus on osoittanut, ettei niin aina ole. Monet koirat tuodaan nimenomaan maista, joissa asiat voidaan hoitaa epämääräisin keinoin helposti kuntoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rabiestartunta johtaa aina ihmisen kuolemaan ilman hoitoa, ja rabieskoiran puremaksi joutuneen ihmisen hoitaminen on todella kallista. Hoitoa vaatineiden tapausten määrä on kasvanut Suomessakin.

Rabieksen lisäksi rescue-koirat saattavat sairastaa myös toista koiralle vaarallista tautia, penikkatautia. Sekin johtaa koiran kuolemaan. Tänäkin vuonna tällaisia paperien mukaan asiallisesti hoidettuja ja rokotettuja mutta todellisuudessa penikkatautivirusta kantaneita koiria on tuotu maahan Venäjältä (Karjalainen, 29.3.).

Väärennetyillä eläinlääkäripapereilla liikkuvat koirat voivat kantaa myös ihmisiin tarttuvia, antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja.

Suomesta rabies on saatu hävitettyä paitsi hyvällä koirien hoidolla myös sillä, että itärajaa vartioidaan lentolevitettävillä rabiesrokotteilla. Hyvän tilanteen ei saa antaa vaarantua.