Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Keskusta ja kokoomus purkavat pettymyksiään

  • Karjalainen
Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus kokoontuvat tänään puoluekokouksiinsa yhtenäistämään rivejään. Tällainen hengennostatus onkin kummallekin puolueelle tarpeen, sillä hallituksen tärkein hanke, sote- ja maakuntauudistus, on eduskunnassa vastatuulessa ja luo jännitteitä myös hallituksen sisälle.

Uudistus hajottaa erityisesti kokoomuksen rivejä, ja uudistusta näkyvästi vastustava Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) aikoo osallistua Turun puoluekokoukseen - ja nimenomaan myös tuodakseen esiin tätä vastustavaa kantaansa.

Kokoomuksen sote-kapina uhkaakin viedä huomion sen muista puoluekokousasioista. Vaikka valtiovarainministeri Petteri Orpo valitaan jatkamaan puolueensa puheenjohtajana ja vaikka puolueessa ollaan häneen ylipäänsä tyytyväisiä, sote-uudistukseen sisältyvän valinnanvapauden jääminen torsoksi tai mahdollinen vesittyminen kokonaan herättävät kokoomuksessa tyytymättömyyttä hallitusyhteistyöhön keskustan kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kokoomuksen tarvetta nostaa profiiliaan edesauttavat myös eduskuntavaalien läheisyys ja SDP:n gallupjohto. Ylen uutisten eilen julkistetussa puoluekannatusmittauksessa SDP:n asema suurimpana puolueena oli vahvistunut ja keskustakin taas lähestynyt kannatustaan menettänyttä kokoomusta.

Keskusta kokoontuu Sotkamoon huomattavasti sopuisammissa merkeissä kuin kokoomus, joskin keskustalaisiakin närästää sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntyminen. Puolue on kenties menettämässä historiallisen tilaisuutensa luoda ikiaikaisen tavoitteensa mukainen vahva maakuntahallinto.

Tätä ei tosin pidetä keskustassa keskustaa johtavan pääministeri Juha Sipilän taakkana. Sipilä on tehnyt asiassa kaikkensa ja enemmänkin, ja keskusta on yhtenäisenä puheenjohtajansa takana, etenkin kun puolueen lopullisesti jättäneen Paavo Väyrysen nostattama kapina on saatu puolueessa padottua.

Keskustan kenttäväki pääsee purkamaan pettymyksiään vaihtamalla puoluesihteerin, kun Jouni Ovaska päätti heittää pyyhkeen kehään. Iisalmelainen Riikka Pirkkalainen on tehtävään vahvoilla ja samalla myös pohjoiskarjalaisten keskustalaisten suosikki, eikä vähiten erittäin tiiviiden pohjoiskarjalaisyhteyksiensä vuoksi.