Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Puoskarilakia on odotettu jo kymmenen vuotta

  • Karjalainen
Niin sanottu puoskarilaki kuuluu niihin lakeihin, joista on puhuttu jo vuosia, mutta joiden valmistelusta ei edelleenkään ole tullut mitään.

Lääkäriliitto ilmoitti äskettäin toivovansa lakia, jossa rajoitettaisiin uskomushoitojen laillisuutta (Lännen media, 5.6.). Liitto haluaa kieltää uskomushoidot pieniltä lapsilta sekä tietyistä vakavista sairauksista kärsiviltä. Lisäksi hoitoja ei sen mielestä pitäisi voida antaa niille, jotka eivät mielenterveysongelmien tai kehitysvammojen takia kykene tekemään harkittuja päätöksiä.

Vaihtoehtohoitojen valvontaa selvitettiin Suomessa ministeriötasolla jo 2008. Työryhmän lausunto oli samansuuntainen kuin mitä Lääkäriliitto nyt esittää. Ruotsissa vastaava laki on ollut voimassa jo pitkään. Siinä kielletään muilta kuin lääketieteellisesti päteviltä ja toimikelpoisuuden saaneilta henkilöiltä muun muassa syövän, diabeteksen, vaarallisten tartuntatautien ja alle 8-vuotiaiden lasten hoitaminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uskomushoitojen rajaaminen lailla on ongelmallista siinä mielessä, että vaihtoehtohoitokategoriaan kuuluu hyvin erityyppisiä menettelyjä. Osa hoidoista on täysin vaarattomia ja jopa hyödyllisiä, kunhan niitä ei käytetä korvaamaan oikeaa lääketieteellistä hoitoa. Osa taas on selvästi terveydelle vaarallisia. Pahimmillaan kenttään kuuluu myös ihmisten höynäyttämistä ja suoranaista hyväksikäyttämistä.

Ensisijainen malli hoitojen rajaamiseksi olisikin Lääkäriliiton ehdottama tie, jossa muiden kuin laillistettujen terveydenhuollon ammattilaisten antamat hoidot kiellettäisiin kategorisesti tietyiltä potilasryhmiltä.

Lääketieteen edustajan on pysyttävä tieteellisessä totuudessa. Uskomushoitajalla sen sijaan on mahdollisuus lupailla toivoa ja parantumista myös sellaisessa tilanteessa, jossa lääketieteen edustaja ei valoa näe.

Vakavasti sairastunut on usein sellaisessa psyykkisessä tilassa, jossa häneen on helppo vedota myös järjenvastaisilla argumenteilla. Nämä potilasryhmät ovat haavoittuvia uhreja myös tarkoitushakuiselle huijaukselle. He tarvitsevat lain suojaa.

Samalla laki antaisi viestin myös suurelle yleisölle siitä, että kaikki uskomushoidot eivät ole harmittomia. Tämä voisi hillitä esimerkiksi hopeaveden juomisen kaltaisia ilmiöitä.