Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Lapsenhoitolaki jää vielä puolitiehen

  • Karjalainen
Parin viikon päästä eduskunnalle annettavassa lakiesityksessä uudistetusta lapsenhuoltolaista korjataan muutamia ongelmia, joita erolapset joutuvat kohtaamaan. Riitaisissa eroissa lapsen tarpeet ja oikeudet jäävät usein toisarvoisiksi. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat lapset silloin, kun uusperhe eroaa. Nyt tähän yritetään saada muutosta.

Uusperheessä kasvanut lapsi - vaikka hänellä olisi kiinteä suhde toiseen biologiseen vanhempaansa - voi menettää erossa ison osan elämäänsä: toisen vanhempansa ja sisaruksensa. Uuden lain myötä tuomioistuin voi määrätä lapselle tällaisessa tapauksessa tapaamisoikeuden.

Myös sijaisperheessä kasvaneelle ja vanhemmilleen palautettavalle lapselle tulee nyt oikeus tavata sijaisvanhempiaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lapselle subjektiivinen oikeus tavata kaikkia isovanhempiaan saattaisi olla erityisen tärkeä erovaikeuksien keskellä, mutta sitä ei ole uudenkaan lain myötä tulossa. Lapsen ja isovanhemman suhteen täytyy olla erityisen tiivis, suorastaan vanhemmuuden kaltainen, jotta tapaamisoikeus voidaan määrätä.

Kaikkein tärkeintä lakiuudistuksessa on se, että lainsäädännön tasolla vihdoin tunnustetaan lasten vuoroasuminen. Tässä jäädään kuitenkin pahasti polun päähän. Vuoroasuminen kirjataan lakiin, mutta eipä juuri muuta.

Lapsella täytyy edelleenkin olla yksi virallinen osoite, eikä vuoroasuminen vaikuta suoraan etuuksiin ja palveluihin. Käytännön elämässä juuri nämä ovat niitä epäkohtia, joiden kanssa perheet kamppailevat.

Jos lapset asuvat tasa-ajan kummankin vanhempansa kanssa, ei ole mitenkään oikein, että toinen saa yksin lapsilisät ja asumistuen. Lapsilisän jakaminen puoliksi olisi helppo ratkaisu, eikä se rasittaisi yhteiskuntaakaan.

Asumistuen maksaminen kummallekin perheelle on iso rahakysymys - paitsi perheille myös yhteiskunnalle. Kuitenkaan ei ole mitään muuta tasa-arvoista tapaa hoitaa asiaa.

Jos lapset ovat isän ja äidin luona saman verran, kummassakin kodissa tarvitaan yhtä paljon tilaa ja tavaraa. Ei lasta voi pistää joka toiseksi viikoksi nukkumaan keittiön nurkkaan.

Nämä asiat olisi pitänyt hoitaa kuntoon tässä lakiuudistuksessa. Nyt seuraava hallitus ja eduskunta joutuvat palaamaan asiaan.