Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Jokainen tasoristeys on vaaran paikka

  • Karjalainen
Suomessa on edelleen yli 70 erittäin vaarallista tasoristeystä, toteaa Onnettomuustutkintakeskus Raaseporin viime syksyistä tasoristeysturmaa koskevassa raportissaan (Karjalainen, 8.6.).

Raaseporissa kuoli neljä ihmistä junan ja Puolustusvoimien maastokuorma-auton törmätessä.

Suomesta on viime vuosien aikana jo poistettu useita tasoristeyksiä. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan poistot ovat kuitenkin tapahtuneet enimmäkseen rataosuuksien parannustyön yhteydessä, ei erityisesti turvallisuusnäkökulmasta. Onnettomuustutkintakeskus pitää tasoristeysten turvallisuutta Suomessa muita Pohjoismaita huonompana ja toivoo, että erityisen vaarallisiin tasoristeyksiin kiinnitettäisiin pikaisesti huomiota.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tasoristeykset ovat edelleen huomattava riski, sillä tasoristeysonnettomuuksissa on 2000-luvulla kuollut Liikenneviraston mukaan jo yli 120 ihmistä. Pohjois-Karjalan tuntumissa tasoristeysonnettomuudessa kuoli ihminen viimeksi toukokuun alussa Heinävedellä.

Pohjois-Karjalassa tasoristeyksiä on jo poistettu, ja kolme erityisen vaarallista risteystä on menossa remonttiin pian. Joensuu-Ilomantsi-radalta korjataan kuluvan vuoden aikana Särkivaarantien ja Mäkräntien tasoristeykset. Seuraavana vuonna on vuorossa Kehkolantien tasoristeys Outokummussa.

Suomessa on huomattava määrä rataosuuksia, joilla juna kulkee suhteellisen harvoin. Tämä tuottaa tiellä liikkujissa väärää turvallisuutta, mikä näkyy onnettomuuksien määrässä.

Vastuuta ei kuitenkaan saa jättää tien käyttäjille. Onnettomuustutkintaselvityksen on johdettava risteysten turvallistamiseen.