Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Homeongelman hoitoon työtä, rahaa ja asennetta

  • Karjalainen
Home- ja sisäilmaongelmat ovat paisuneet järkyttäviin mittoihin, kuten Karjalaisen selvitys tilanteesta Pohjois-Karjalassa osoittaa (9.6.).

Pohjois-Karjalassa on purettu tai pantu käyttökieltoon jopa parisataa kuntien kiinteistöä. Yhteistä rahaa tässä on palanut satoja miljoonia. Ja tässä on kyse pelkästään kuntien omistamista rakennuksista. Myös valtion kiinteistöissä on samat ongelmat, ja veronmaksajat maksavat nekin.

Kyse on yhdestä vähäväkisestä maakunnasta. Ongelma on valtakunnallinen, ja kustannukset sen mukaisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Välillä homeongelmista syytetään nykyihmisen liian tarkkaa nenää, mutta liialliseen puhtauteen tottuminen ei selitä asiaa. Tosiasia on, että nykyisin rakennetaan ja peruskorjataan niin, että ongelmia syntyy tai ainakin on vaarassa syntyä.

Voi vain ihmetellä, miksi! Siinä missä ennen rakennettiin kouluja käymättömien isäntämiesten tupakka-askiin piirretyillä suunnitelmilla, nyt jokaisesta työvaiheesta vastaavat korkeasti koulutetut ammattilaiset. Silti muutaman kymmenen vuotta vanhan rakennuksen lasketaan olevan käyttöikänsä päässä.

Rahaa palaa rakentamiseen, peruskorjaamiseen, purkamiseen ja uuden rakentamiseen, jolla voi olla edessä samanlainen tulevaisuus - ehkä jopa nopeampi yhä tiukemman kilpailutuksen ja tiukempien energiansäästövaatimusten seurauksena.

Rakentamiseen ei enää suhtauduta vakavasti eikä rakennusten kunnossa- ja ylläpitoon sen enempää. Kummastakin on tultava uudestaan kunnia-asia.

Hallituksen juuri hyväksymä valtakunnallinen sisäilmaohjelma ei saa jäädä paperiksi. Rakennukset on korjattava sellaiseen kuntoon, että ne kestävät ja ovat terveelliset asua, opiskella, sairastaa ja tehdä työtä. Se tulee kalliiksi mutta silti halvemmaksi kuin jatkuva aivan tai suhteellisen uusien rakennusten korjaaminen ja purkaminen, siellä sairastuneiden hoitamisesta puhumattakaan.

Rakennusurakoitsijoiden vastuita on selkiytettävä. Mikä rakennetaan, rakennettakoon kunnolla jopa voitoista tinkimällä. Vuotavat katot ja huonosti asennetut salaojat eivät ole mitään normaaleja, uudisrakentamiseen kuuluvia pikkuominaisuuksia.

Valitettavasti rahanreikiä on muitakin, kuten esimerkiksi hunningolle jätetty tiestö.