Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Julistuksista päästävä etenemään konkretiaan

  • Karjalainen
Pohjois-Korea sitoutuu Korean niemimaan täydelliseen ydinaseriisuntaan. Yhdysvallat ja Pohjois-Korea yhdistävät ponnistelunsa rakentaakseen kestävän ja vakaan rauhan hallinnon Korean niemimaalle. Korean sodan jäljiltä kateissa olevien kohtaloa selvitetään näiden maiden yhteistyöllä. Jatkoneuvotteluja ministeritasolla käydään mahdollisimman pian.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean Kim Jong-unin eilisessä tapaamisessaan allekirjoittama yhteinen julistus ei sisällä juurikaan konkreettisia ratkaisuja ja on enemmänkin julistus hyvistä aikeista ja neuvottelujen jatkamisesta.

Trump täsmensi kuitenkin tiedotustilaisuudessaan, että Kim Jong-un oli luvannut Singaporen keskusteluissa tuhota ohjusten moottoreiden testaamiseen käytetyn tukikohdan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vastaavasti Trump sanoi Yhdysvaltojen sitoutuneen lopettamaan yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa sekä tavoittelemaan amerikkalaisjoukkojen vetämistä pois Etelä-Koreasta.

Kun Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin tapaamisesta riisuu pois kaiken Trumpille ominaisen suureellisuuden ja suhtautuu tämän kommentteihin sillä varauksella kuin niihin on opittu suhtautumaan, ei tapaamiseen tuloksiin voi eilisten ensitietojen perusteella olla pettynytkään.

Keskustelu ja diplomatia ovat aina hyvä asia, sillä vain se tie voi johtaa aitoon neuvotteluprosessiin. Jos ihmisoikeuksia polkevan ja kansainvälisiä sopimuksia ylenkatsovan totalitaarisen maan diktaattori saadaan neuvottelupöytään Trumpin suorasukaisella ja arvaamattomalla tyylillä, niin olkoon sitten niin ja oltakoon siihen tyytyväisiä.

Toki tämän pitää tarkoittaa sitä, että Pohjois-Korea lopulta myös riisutaan ydinaseistaan eikä sen sisäisiä ongelmia lakaista maton alle. Ihmisoikeuksien kunnioittamiselle ei voi asettaa mitään rajoitteita, eikä kansainvälinen yhteisö saa taipua kiristykseen.

Ongelmallista tapaamisessa on se, että muutkin diktaattorit voivat koettaa sitä mallintaa saadakseen samalla tavoin suurvaltajohtajan kohtelun kuin Kim Jong-un nyt Yhdysvalloilta saa.

Hyvä asia nyt on se, että tämänkin voi panna ehdottomana poikkeuksena Trumpin arvaamattomuuden piikkiin.