Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Makedonian nimikiistalla on vuosituhantiset taustat

  • Karjalainen
Pitkä kiista Jugoslavian hajottua itsenäistyneen Makedonian tasavallan nimestä näytti jo lopultakin olevan ratkeamassa. Kreikka ja Makedonia pääsivät tiistai-iltana sopuun siitä, että Makedonian tasavalta olisi jatkossa viralliselta nimeltään Pohjois-Makedonia. Jo keskiviikkoiltana Makedonian tasavallan presidentti Gjorge Ivanov kieltäytyi vahvistamasta sopimusta.

Tärkein vauhdittaja nimisovussa on ollut Makedonian tasavallan toive siitä, että päätös sen EU-jäsenyysneuvotteluista tehtäisiin jo kesäkuun lopun EU-huippukokouksessa. Sovun kariutuminen näyttää kuitenkin edelleen mahdolliselta.

Päätös oli riskialtis myös Kreikan pääministerille Alexis Tsiprakselle. Vastustusta on paitsi parlamentissa myös hallituksen sisällä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kreikan ja Makedonian kiista valtion nimestä on kestänyt vuodesta 1991 saakka. Kreikka ei ole hyväksynyt Makedonia-nimen käyttämistä ja on tästä syystä estänyt tasavallan lähentymisyritykset EU:n ja Naton suuntaan.

Liki 30 vuoden nimikiista ja etenkin sen vakavuus tuntuu miltei absurdilta. Se on kuitenkin mahdollista ymmärtää, kun ottaa huomioon Makedonia-nimen vuosituhantisen historian.

Makedonialla on historiallisesti tarkoitettu antiikin hellenistisellä kaudella miltei koko Kreikan nykyistä aluetta hallinnutta Makedonian valtakuntaa, jonka tunnetuin johtaja oli valloittajakuningas Aleksanteri Suuri.

Tämä ajanjakso muistetaan Kreikassa edelleen suuruuden aikana. Aleksanteri Suuren jälkeen Makedonia vähitellen jakautui pienemmiksi valtioiksi, kunnes Rooman valtakunta valloitti Kreikan alueet.

Antiikin Makedonian keskusalue tunnetaan Kreikassa edelleen Makedonian maakuntana. Yli 2,5 miljoonan asukkaan maakunnan keskus on Kreikan toiseksi suurin kaupunki Thessaloniki. Asukasluvultaan Kreikan Makedonian maakunta on jopa suurempi kuin Makedonian tasavalta.

Tästä näkökulmasta käy ymmärrettäväksi, ettei Kreikka ole halunnut tunnustaa nimeä Makedonia lähellään sijaitsevan toisen valtion nimeksi.

Kaikkien osapuolten olisi kuitenkin nyt syytä alistua mieluummin laihaan sopuun kuin jatkaa lihavaa riitaa. Sovun saavuttaminen hyödyttäisi kaikkein eniten juuri Makedonian tasavaltaa.