Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Vähemmistöhallituskinpotentiaalinen vaihtoehto

  • Karjalainen
Pääoppositiopuolue SDP vahvistaa asemiaan suurimpana puolueena. Helsingin Sanomien (14.6.) Kantar TNS:llä teettämän tutkimuksen mukaan puolue keräisi 21,6 prosenttia äänistä, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Kuukautta aikaisemmasta vastaavasta HS-gallupista SDP on hivenen kohentanut kannatustaan, kun taas kokoomus on pudonnut liki prosenttiyksikön verran 19,7 prosenttiin.

HS-gallup ei todista keskustan kannatuksen nousua, toisin kuin tuore Yle uutisten (7.6.) kannatuskysely, vaan siinä keskustan kannatus on säilynyt samoissa alle 16 prosentin lukemissa kuin edellisissäkin vastaavissa mittauksissa. Myös Ylen viimeisimmässä kyselyssä SDP oli suurin puolue ja kokoomuksen kannatus pudonnut alle 20 prosenttiin.

SDP:n kärkiasema gallupeissa on käynnistänyt pohdinnan seuraavan hallituksen kokoonpanosta, vaikka seuraaviin eduskuntavaaleihin onkin vielä aikaa vajaa vuosi. Tähän pohdintaan yllyttää kuitenkin se, että eduskunnan enemmistön luottamusta nauttivan hallituksen kokoaminen näyttää tässä vaiheessa erityisen vaikealta - joskaan se ei ole ollut erityisen helppoa edellisissäkään hallitusneuvotteluissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laajennettua nykypohjaa, laajennettua sinipunaa ja punamultaa pidetään yleisesti päävaihtoehtoina. Yhä enemmän pohdinnoissa tuodaan kuitenkin esiin vaihtoehtoa, että Suomeenkin rakennettaisiin monien muiden maiden tapaan vaalien voittajan johdolla vähemmistöhallitus.

Vähemmistöhallitusta esittää vakavasti harkittavaksi myös Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, kokoomuksen pitkäaikainen taustavaikuttaja Juho Romakkaniemi (Suomen Kuvalehti, 8.6.). Romakkaniemen mielestä viime kokemukset pihtisynnytyksillä luoduista laajapohjaisista hallituksista, puoluekentän hajaannus sekä ennen muuta tarve edetä uudistuksissa puoltaisivat vähemmistöhallitusta, joka hakisi tapauskohtaisesti vaihtuvia kumppaneita oppositiosta.

Puolueiden välille voisi muodostua uudenlainen dynamiikka ja yhteistyön kulttuuri nykyisen jyrkän hallitus-oppositio-kahtiajaon tilalle, hän perustelee.

Tätä vaihtoehtoa on syytä todellakin harkita ja juuri Romakkaniemen esittämistä syistä, riippumatta tulevien vaalien voittajasta.