Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Suomalaisilla vankkaluottamus uutismediaan

  • Karjalainen
Suomalaiset luottavat edelleen vahvasti perinteiseen uutismediaan, lukevat uutisia enenevässä määrin älypuhelimillaan ja ovat entistä valmiimpia maksamaan myös verkon laadukkaasta uutissisällöstä. Muun muassa nämä asiat käyvät ilmi perjantaina julkistetusta Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report -kyselytutkimuksesta (Karjalainen, 15.6.)

Tutkimuksen mukaan perinteinen media eli painetut lehdet, radio ja televisio ovat pitäneet Suomessa hyvin asemansa verkkomedian rinnalla. Säännöllisenä uutislähteenään käyttää suomalaisista perinteistä mediaa 84 prosenttia ja verkkomediaa 85 prosenttia.

Kun muualla maailmassa verkkomedia on osin syrjäyttänyt perinteistä mediaa, Suomessa niitä käytetään rinnakkain. Sanomalehtiäkin suomalaiset lukevat tyypillisesti sekä painettuna että verkosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi erottuu muista vertailumaista myös uutismediaa kohtaan tunnetusta vankasta luottamuksesta: 72 prosenttia sanoo voivansa luottaa useimpiin seuraamiinsa uutisiin. Poliittisesti jyrkimmin asennoituvilla luottamus uutisiin on vähäisempää kuin niillä, jotka asemoivat itsensä lähemmäksi poliittista keskustaa. Tosin Suomessa nämä arviot eivät eriydy kovin voimakkaasti kansalaisten poliittisten mielipiteiden mukaisesti.

Tutkimuksen tulokset ovat huojentavia perinteisen uutismedian kannalta. Sitä vastaan on sytytelty poliittisista tarkoituksenmukaisuussyistä erilaisia vastavalkeita ja erityisesti maahanmuutosta on rakennettu yhteiskunnallista vastakkainasettelua, johon uutismediasta on koetettu tehdä osallista. Tämä vilkas keskustelu perinteisen median roolista on kuitenkin päinvastoin havahduttanut monia suomalaisen uutismedian luotettavuuteen.

Vaikka kansalaiset myös kritisoivat mediaa, he myös luottavat siihen toisin kuin verkossa leviävään muuhun informaatioon. Vain kahdeksan prosenttia kertoi seuranneensa niin sanottua vastamediaa kuluneen viikon aikana, ja heistäkin 61 prosenttia pitää esimerkiksi maakuntalehtien uutisia pikemminkin luotettavina kuin epäluotettavina.

Tulokset ovat yhtä lailla huojentavia suomalaisten yhtenäisyyden kannalta. Suomi on homogeeninen, instituutioita kunnioittava, tolkun ihmisten maa.