Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Pääkirjoitus

Sitoutuvia sitoutumattomia, järjestäytyviä anarkisteja?

  • Karjalainen
Kokoomuksesta eronneen Harry Harkimon johtama Liike Nyt -ryhmittymä on ryhtynyt houkuttelemaan kuntien puolueisiin sitoutumattomia valtuustoryhmiä riveihinsä ja onnistunutkin siinä jo Heinolassa, jossa sitoutumattomien Parempi Heinola -ryhmä liittyi viime viikon lopulla Harkimon joukkoihin. Vastaavia hankkeita on Harkimon mukaan vireillä lähes kymmenessä kunnassa, ainakin Jämsässä ja Kärkölässä (Yle uutiset, 14.6.).

Tämä liikkeen pyrkimys on sikäli looginen, että monissa kunnissa sitoutumattomat valtuustoryhmät koostuvat samalla tavoin puolueisiin pettyneistä ihmisistä kuin millaiseksi Harkimo itsensä esittelee.

Nämä valtuustoryhmät ovat kuitenkin hyvin erilaisia ja useat kovin paikallisista kysymyksistä syntyneitä sekalaisia seurakuntia, joihin kuuluvat eivät ole kaikkein helpoimpia tapauksia luopumaan omista vahvoista periaatteistaan. Sitoutumattomien kokoamisessa jonkinlaiseksi valtakunnallisesti johdetuksi liikkeeksi on samaa ristiriitaisuutta kuin siinä, että kolme vuotta sitten kaikki maan anarkistit järjestäytyivät sekä perustivat yhteisen liiton.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

On mielenkiintoista nähdä, kuinka Harkimo tässä pyrkimyksessään onnistuu, etenkin kun hän linjaa liikkeensä toiminnan niin, että kansalaisilta kyllä aina kysytään mutta liikkeen vetäjät tekevät lopulta kaikki päätökset.

Toistaiseksi Liike Nyt ei ole nostattanut suurta innostuksen aaltoa, ja mikäli se ei siinä pian onnistu, sen etsikkoaika menee ohi. Suurelle yleisölle tyystin tuntemattomien kunnanvaltuutettujen riveihinsä haalimisen sijaan sen pitäisi pian valtakunnan tason käytännön toimillaan ja kannanotoillaan osoittaa, että se tarjoaa jonkinlaisen aidon vaihtoehdon puolueille.